Innovation

Bamses solkräm först med Svanen

Nu finns den första solkrämen som uppfyller kraven för att bli miljömärkt i Sverige. Förutom att skydda mot solen måste krämen klara 29 krav.

Publicerad

För att ett solskydd ska få använda miljömärket Svanen krävs att det uppfyller minst 29 olika kriterier. Det handlar om allt från att ingredienserna inte ska kunna orsaka allergier till att de ska vara lätta att bryta ner i naturen. Solskydden måste naturligtvis också uppfylla det de lovar i form av skydd mot solens ultravioletta strålar. De tuffa kraven klarar det svenska läkemedelsföretaget CCS, som tillverkar Bamse solkräm och solstift med solskyddsfaktor 30.

Svanen är Nordens officiella miljömärkning.

- Det krävs en gedigen genomgång av produkten ur alla aspekter för att kvala in, säger Ulf Eriksson, produktansvarig på Svanen.

- Kraven är extra höga när det gäller barn. För att få märkningen krävs till exempel att solskyddsfaktorn är minst 30, och att vissa konserveringsämnen undviks.

Det betyder att den lika väl kan användas av oss vuxna, som därmed också kan känna oss miljömedvetna.

Arbetet med att ta fram kriterierna, göra kontrollerna och utfärda licenserna görs av Miljömärkning Sverige, som arbetar på uppdrag av regeringen.