Populärteknik

Baka bästa teknikbygget

Rolf Stålbergs skapelse på Konditori Ritorno i fjol. Foto: Konditori Ritorno
Rolf Stålbergs skapelse på Konditori Ritorno i fjol. Foto: Konditori Ritorno
Ny Tekniks webbredaktör Ada Fredelius inspirationsbygge: bröderna Wrights plan Wright Flyer lll i pepparkaka och salta pinnar. Foto: Sanna Percivall
Ny Tekniks webbredaktör Ada Fredelius inspirationsbygge: bröderna Wrights plan Wright Flyer lll i pepparkaka och salta pinnar. Foto: Sanna Percivall
Wright flyer Foto: TT
Wright flyer Foto: TT
Rolf Stålbergs skapelse på Konditori Ritorno. Foto: Konditori Ritorno
Rolf Stålbergs skapelse på Konditori Ritorno. Foto: Konditori Ritorno

Älskar du teknik och pepparkakor? Greppa kaveln, släpp loss kreativiteten och ställ upp i Ny Tekniks baktävling med tekniktema.

Välkommen till Ny Tekniks pepparkaksutmaning!

Det här är tävlingen för dig som vill baka en vindsnurra, Jas 39 Gripen, ett par vr-glasögon eller något annat med teknikkoppling. Reglerna är enkla. Skapelsen ska föreställa något tekniskt och i huvudsak bestå av pepparkaksdeg. Övriga komponenter ska vara ätbara: allt från lakritsremmar och salta pinnar till gelatinblad och sockerkristyr är tillåtet.

Ny Teknik har bett ett erfaret proffs om tips på hur man lyckas som pepparkakskonstruktör. Rolf Stålberg, som både är konditor och arkitekt, skapar för 31:a julen i rad ett pepparkakshus till konditori Ritornos skyltfönster i Stockholm.

I fjol lade han ner cirka 300 arbetstimmar på att bygga Nordiska Museet i över 2 000 delar.

-Det viktigaste är noggrannhet, noggrannhet och åter noggrannhet. Minsta lilla slarv i början straffar sig när delarna ska sättas ihop, säger han.

Här är några goda råd:

  • Gör ordentliga ritningar.
  • Använder du egen deg så får du inte glömma att den måste vila innan den kavlas ut. Att använda köpedeg går också bra.
  • Kavlingen ska göras med stor precision så att degen blir jämn och lagom tjock. Ju tunnare deg, desto mer exakta blir de färdiga delarna.
  • Skulle en del bli lite skev så kan den skäras till direkt efter gräddningen, medan kakan fortfarande är varm och mjuk.
  • Kristyrdekor är inte bara snyggt, det fungerar som armering också.

Antar du utmaningen? Mejla in bilder på ditt bidrag plus en kort beskrivning till julbaket@nyteknik.se senast dan före dan före dopparedagen. Tisdagen 22 december, med andra ord.

Det segrande bidraget kommer att presenteras på nyteknik.se. Vinnaren kan se fram emot en årsprenumeration av Ny Tekniks systertidning Teknikhistoria.