Digitalisering

Bahnhof lagrar svenskt

Tjänstens logotyp.
Tjänstens logotyp.

Internetoperatören Bahnhof erbjuder nu svensk datalagring som skyddas från avlyssning av amerikanska NSA.

Publicerad

Många av de populära tjänster vi använder är amerikanska, exempelvis Facebook, Instagram, G-mail med flera. Data för dessa tjänster kan lagras i USA. Amerikansk lagstiftning gäller, och att avlyssning av trafiken sker har framkommit vid flera tillfällen senaste tiden.

Så fort ett datapaket passerar Sveriges gränser blir det öppet mål för en mängd olika säkerhetsmyndigheters spaning, skriver Bahnhof i ett pressmeddelande. Inte bara NSA kan spana, det gäller även andra länders säkerhetstjänster och svenska FRA.

Nu lanserar Bahnhof märkningen 'Based in Sweden' som garanterar att all lagrad data, kommunikation och kunduppgifter stannar inom Sverige. Man öppnar för tjänsteleverantörer i Sverige att ansluta sig och kräver då att ingen trafik tar omvägen via ett annat land samt att all datalagring sker i Sverige. Inga extra avgifter tas ut för denna tjänst, säger Bahnhofs vd Jon Karlung.

En ny logotype ska visa att man uppfyller villkoren. På en sköld finns en fiskgjuse som håller i ett magnetband. I centrum står med liten text RF 2 kap 6§, regeringsformens andra kapitel sjätte paragrafen, en anspelning på grundlagens skydd mot övervakning och avlyssning.