Digitalisering

Både Izettle och Paypal satsar på pinkod

Paypal blir en konkurrent till Izettle i Europa. Foto: Paypal
Paypal blir en konkurrent till Izettle i Europa. Foto: Paypal
Izettles dosa kopplas trådlöst till mobilen via bluetooth, till skillnad från den tidigare läsaren som sticks in i en kontakt. Foto: Izettle
Izettles dosa kopplas trådlöst till mobilen via bluetooth, till skillnad från den tidigare läsaren som sticks in i en kontakt. Foto: Izettle

Nu kan man använda mobilen för att ta betalt med kreditkort, och låta den som betalar signera med pin-kod. Både svenska Izettle och Paypal lanserar nu den möjligheten, och blir därmed konkurrenter.

Publicerad

Med Izettle har man hittills kunnat ta emot kortbetalningar genom att den som betalar signerar med fingret på skärmen. Att pinkod inte kan användas på telefonens skärm beror på att det inte godkänns enligt de säkerhetsstandarder som omger kortbetalningar.

Men i veckan lanserade Izettle en ny kortläsare med en egen knappsats för pinkoden. Dosan kopplas trådlöst till mobilen via bluetooth, till skillnad från den tidigare läsaren som sticks in i en kontakt.

Den nya dosan kostar 490 kronor men är enligt Izettles webbsajt för tillfället slutsåld. Den ska annars gå att använda i de länder där Izettle nu lanserats – Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, Norge, Storbritannien och Spanien.

Ungefär samtidigtvisade Paypal upp en motsvarande dosa som kopplas till mobiler på samma sätt via bluetooth, och Paypal blir därmed en konkurrent till Izettle i Europa. Dock är den ännu inte lanserad, och inledningsvis kommer den att finnas tillgänglig endast i Storbritannien.

Paypal kallar sin betaltjänst för Paypal Here. Tjänsten lanserade förra året, då för kort med magnetremsa som främst används i USA. Konkurrent till Paypal för kort med magnetremsa är amerikanska Square, grundat 2009 av Jack Dorsey som även är medgrundare till Twitter.

Både Izettle och Paypal satsar på enkelhet. Inga fasta avgifter tas ut och fokus är privatpersoner och småföretag. Transaktionsavgiften är omkring 2,5 procent av beloppet.

Enligt Izettle har företagets app och kortläsare gjort att antalet betalterminaler för betalkort ökat med över 25 procent i Sverige på ett år. Innan tjänsten lanserades fanns knappt 200 000 terminaler och Izettle säger sig sedan tillfört omkring 50 000 terminaler.

Under 2012 visades kortläsare med knappsats för mobiler upp även av amerikanska Verifone och dess Nordeuropeiska koncern Point samt av betalteknikföretaget Kobil. Båda tillhör de etablerade aktörerna inom terminaler för kortbetalningar.

Här är video från Izettle och Paypal:

<iframe src="http://player.vimeo.com/video/54601429?byline=0&amp;portrait=0&amp;color=0d95cd" width="468" height="281" frameborder="0" webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen></iframe> <p><a href="http://vimeo.com/54601429">Chip & PIN Payments Made Easy</a> from <a href="http://vimeo.com/izettle">iZettle</a> on <a href="http://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>

<iframe width="468" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/IVR0IM5rxvI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>