Startup

Axisgrundaren varnar för riskkapital

Martin Gren, grundare av Axis, talade på 33-listans final. Foto: Teodor Axlund. Foto: Teodor Axlund
Martin Gren, grundare av Axis, talade på 33-listans final. Foto: Teodor Axlund. Foto: Teodor Axlund

Var försiktig med riskkapital och personaloptioner. Det är två tips som Axisgrundaren Martin Gren skickar med till nya entreprenörer.

Publicerad

Martin Gren grundade nätverkskameraföretaget Axis tillsammans med två kolleger 1984. Bolaget brukar hyllas som ett av de mest framgångsrika svenska teknikbolagen och såldes förra året till den japanska kamerajätten Canon. Martin Gren jobbar fortfarande kvar i bolaget och säger att försäljningen var det bästa för att kunna fortsätta att utveckla Axis.

När han talade på Ny Teknik och Affärsvärldens evenemang 33-listan, passade han på att ge nybakade entreprenörer några tips för att bygga en världssuccé. Först och främst varnar han för att ta in för mycket riskkapital. Axis start finansierades med banklån.

– Jag har själv sett ganska många exempel på hur man kan kväva sitt bolag med riskkapital, så jag tycker att man ska vara försiktig, säger Martin Gren.

När företaget tog in investerare var det enligt honom för att få in erfarna personer i bolagets styrelse.

– 1986 gick vi runt och letade efter en investerare. Det slutade med att vi tog den som betalde sämst, säger Martin Gren.

Den snåla investeraren var Industrivärlden.

– Det var ett skånskt bolag som hade fantastiska skatteupplägg och som säkert betalat dubbelt så mycket. Men det var inte det vi var ute efter.

I stället för pengar erbjöd Industrivärlden en stabilitet som Martin Gren och hans kolleger letade efter.

– Framför allt var det personer som lovade sitt långsiktiga åtagande, säger Martin Gren 

Idag tycker han att riskkapitalisterna har blivit bättre.

– För tio år sedan var jag väldigt negativ till riskkapital, nu har jag ändrat mig till att man ska vara försiktig, säger Martin Gren.

Axisgrundaren är också skeptisk till personaloptioner som ett sätt att belöna personalen eftersom aktiekursen inte alltid speglar hur det går för företaget.

– Vi hade ju optionsprogram i Axis, men vi såg att de tyvärr belönande fel personer. Jag satt i styrelsen på Switchcore i slutet av 1990-talet. Där var det helt fel personer som blev belönade, säger han.