Innovation

AWS vill få alla att använda maskininlärning

Andy Jassy, vd för AWS Foto: Colin Young-Wolff
Andy Jassy, vd för AWS Foto: Colin Young-Wolff

Amazon använder artificiell intelligens till sina packrobotar, köprekommendationer och smarta livsmedelsbutiker. Nu vill AWS göra maskininlärning så enkelt att alla andra kan börja använda tekniken.

Publicerad

Om man vill förstå hur Amazon Web Services opererar räcker det att lyssna på Lauryn Hill, George Michael och Foo Fighters. Det var åtminstone så Andy Jassy, vd för AWS, valde att rama in sitt två och en halv timme långa anförande på molnkonferensen Reinvent i Las Vegas. Ett inhyrt husband fick tolka några av artisternas mest berömda låtar inför en publik på flera tusen.

Lauryn Hills Everything is everything - som i själva verket handlar om unga afroamerikaners utsatthet - använde Jassy för att demonstrera hur AWS erbjuder allt.

- Vi har en otroligt robust infrastruktur, en plattform med över 100 tjänster, 16 regioner där vi har flera datahallar. Vi erbjuder beräkningar, lagring, relationsdatabaser i alla möjliga smaker, ett brett utbud av analysverktyg, ett brett utbud av maskininlärningsverktyg, säger Andy Jassy.

Via George Michaels Freedom fick den frispråkige vd:n chans att citera raden "jag tillhör inte dig och du tillhör inte mig". Utöver att AWS sätter en ära i att låta kunderna råda över vilka tredjepartstjänster de vill använda var det en möjlighet att trycka till dess nemesis, databasmästarna Oracle. Det är ett bråk som pågått ett tag. När Amazon Web Services började bygga sina egna databastjänster svarade Oracle med att konstruera en egen molnplattform. Stämningen blev inte bättre av att Oracle därpå valde att höja licensavgifterna för de kunder som ville köra programvara hos AWS.

- De dubblade priset för de kunder som ville använda AWS eller Microsoft. Vem gör så mot sina kunder? Jo, någon som inte bryr sig om sina kunder och låter ändamålet helga medlen, säger Jassy.

Amazon Web Services har råd att dela ut den sortens kängor. Med en marknadsandel på över 44 procent är de större än de nio näst största molnleverantörerna tillsammans. Om kvartalsrapporterna är något att gå efter ser de ut att omsätta omkring 160 miljarder kronor i år. Jämför man årets tredje kvartal med motsvarande period under fjolåret var tillväxten 42 procent.

En förklaring till det - och en alldeles uppenbar trend under årets Reinvent - är att allt fler storbolag tar vågar sig upp i molnet, tillsammans med offentlig sektor och icke vinstdrivande organisationer. AWS må ha byggts av pigga startups, men de har fått sällskap av företag som Coca-Cola, Siemens, Samsung, LG, Nike och ett oräkneligt antal andra multinationella imperium från vitt skilda industrier.

- Startups är otroligt viktiga och kreativa kunder till oss. Men man bygger inte ett företag som omsätter 160 miljarder på bara startups, konstaterar Andy Jassy.

Med den breda kundportföljen följer också en ökad efterfrågan på eftertraktade tjänster där det finns en uppenbar brist på kompetens. Jassy hade satt av en stor del av sitt anförande till AWS storsatsning på enklare verktyg för maskininlärning. Med nyheten Amazon Sagemaker ska utvecklare som saknar specialistkunskaper i artificiell intelligens och djupinlärning med neurala nätverk ändå kunna konstruera egna modeller för maskininlärning. De kan välja ut data från S3 (en av AWS lagringstjänster), träna den utan att bli ruinerade och med lätt hand finjustera de parametrar som tidigare krävt mycket arbete. Faktum är att Sagemaker använder maskininlärning för att justera maskininlärningsmodellerna. Med Sagemaker följer också ett knippe skräddarsydda (men valfria) algoritmer.

- Det finns helt enkelt inte tillräckligt många expertutövare av maskininlärning i världen idag. Och de flesta av dem hamnar hos ett stort teknikföretag. Så om vi vill låta de flesta stora företag använda maskininlärning i stor skala, ja, då måste vi lösa det problemet. Då måste vi göra maskininlärning lättillgängligt för vanliga utvecklare och forskare, säger Andy Jassy.

En annan stor trend på årets Reinvent är serverlösa tjänster. Tanken är att det finns gott om tillfällen då en AWS-kund vill köra kod tillfälligt, utan att behöva ta hänsyn till den infrastruktur koden ska köras på. Amazon Web Services kallar sin tjänst Lambda och en Lambda-funktion kan aktiveras när vissa kriterier möts. Kunden betalar för perioden då koden används. Det är molnteknik taget till sin logiska spets: hårdvaran är ointressant så länge applikationen fungerar som den ska.

- Du behöver inte tänka på servrar, kluster eller automatisk skalning, allt det där tas hand om. För bara några år sedan var detta ett helt nytt koncept. Nu har vi ökat med 300 procent jämfört med motsvarande period ifjol, det är helt otroligt. Och det är ingen fluga, faktum är att många nu vill ta sig direkt till de serverlösa tjänsterna, säger Andy Jassy.

Om något saknas på Reinvent så är det kanske de helvilda idéerna. Många av nyheterna innebär stora kliv framåt, men det här är inte platsen för något tal om kvantdatorer och blockkedjeteknik, trots att en så formidabel konkurrent som Microsoft talat vitt och brett om båda dessa framtidslöften.

- Vi håller inte på med teknik bara för att den är cool, utan för att lösa specifika kundproblem. Och även om våra kunder är väldigt intresserade av blockkedjan så har vi inte sett många praktiska sett att använda tekniken, säger Jassy.

Nästa år flyttar Amazon Web Services till Sverige, med tre datahallar i Katrineholm, Eskilstuna och Västerås - en noga utvald triangulering av Stockholm och ett första fäste i de nordiska länderna.

- När vi tar beslut om att etablera oss i en ny region så kollar vi på vilka företag det finns i regionen, hur mycket teknik som konsumeras, vilken typ av infrastruktur den har och vilken kvalitet arbetskraften håller. Sverige uppfyller alla de kriterierna, säger Andy Jassy.