Premium

”Attacken mot Coop kan vara precis vad vi behövde”

”Tillfälligt stängt! Vi har råkat ut för en stor it-störning och våra system fungerar inte”. Vi var många som möttes av ett sådant budskap när vi skulle inhandla helgens frukost. Men när jag svalt besvikelsen av att behöva gå lite längre för att handla kände jag mig upplyft. Det här kan vara precis vad som behövde ske, skriver Ny Tekniks Henning Eklund.

Publicerad

Även om attacken mot Coops it-leverantör Kaseya verkar vara en av de största i sitt slag är problemet långt ifrån nytt. Det kriminella nätverket Revil, som tagit på sig attacken, gav sig så sent som i maj på ett amerikanskt bolag som arbetar med ”komplexa program” åt landets kärnvapenmyndighet.

Det är extremt tydligt hur organiserade kriminella gäng, ofta med koppling till Ryssland eller Kina, orsakar stor skada för bolag i både Sverige och resten av världen. Exakt vad det kostar oss är svårt att veta, sannolikt är mörkertalet stort. Men enligt en sammanställning från det svenska bolaget Truesec kostade angreppen svenska bolag mellan 20 och 22 miljarder kronor förra året.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här