Opinion

”Återvinningen av gamla solceller måste bli bättre”

Per Danielson, chefredaktör Ny Teknik. Foto: Jörgen Appelgren, TT
Per Danielson, chefredaktör Ny Teknik. Foto: Jörgen Appelgren, TT

LEDARE. Farliga ämnen används och tillverkningen av solcellerna kräver stora mängder energi, skriver Ny Tekniks chefredaktör Per Danielson.

Publicerad

Att minska klimatpåverkan lyfts fram som en av de största fördelarna med solpaneler. Det stämmer när det kommer till själva produktionen av elektricitet. Den mörka baksidan är att tillverkningen av solcellerna fram till i dag skadar miljön.

Det beror framför allt på att farliga ämnen används och att tillverkningen av solcellerna kräver stora mängder energi. Dessutom är återvinningsprocesserna långt ifrån en acceptabel nivå.

Här finns mycket att jobba med för alla som är verksamma inom solenergins kretslopp. Trots baksidorna sjuder optimismen och allt fler solcellsparker byggs. Mest satsas det i Indien och Kina. Två länder som samtidigt ökar användningen av fossila bränslen. Läs Anna Orrings och Linda Nohrstedts granskning av solcellsutvecklingen här.

Väderanalyser är nästa stora steg för dem som vill effektivisera sina processer och stärka sin konkurrenskraft. Med superdatorer går det att få mer exakta väderrapporter var man än befinner sig. Peter Ottsjö har träffat Alex Rutter, chef på IBM:s The Weather Company. Läs här om hur de jobbar med superdator, smarta algoritmer och enorma mängder data (25 miljarder väderprognoser per dygn).

Allt för att hjälpa företag och privatpersoner att fatta bättre beslut med hjälp av väderdata. Har du tid tycker jag även att du ska gå in på Ny Tekniks Facebooksida. Där finns en film där Alex Rutter demonstrerar hur informationen presenteras direkt i surfplattan – intressant och spännande utveckling!

Stor applåd till Johanna Mannung, säkerhetsspecialist på Polisen som drog i gång uppropet #teknisktfel som en del av den breda #metoo-kampanjen. Över 1 100 kvinnor har skrivit under uppropet mot sexuella trakasserier i teknikbranschen. Läs intervjun med Johanna här och följ utvecklingen på nyteknik.se. Viktigt för alla att se till att det här får ett slut och att diskussionen om förändring tas på allvar högt uppe i allas organisationer.

Det är kul att kunna berätta att Ny Teknik breddar sin geografiska närvaro. Från och med förra veckan är vår reporter Johan Kristensson stationerad i Malmö för att bland annat bevaka allt spännande som sker i Öresundsregionen. Har du tips på vad som sker där? Mejla i sådant fall direkt till Johan på johan.kristensson@nyteknik.se.