Bygg
Åtal om arbetsmiljöbrott läggs ner

Det blir inget åtal om arbetsmiljöbrott efter raset vid Hälsans hus i Ystad förra året. Åklagaren inleder ingen förundersökning och Arbetsmiljöverket väljer att inte överklaga beslutet.
Klockan tre på natten rasade en byggnadsdel i tre våningar vid byggarbetsplatsen i Ystad, där en befintlig byggnad skulle byggas om och till. Byggnadsarbetarna hade lämnat arbetsplatsen ungefär fem timmar tidigare.
Arbetsmiljöverket har gjort en utredning av raset och begärt åtalsprövning av åtta företag som var inblandade i byggprojektet. Men åklagare Lotten Loberg har beslutat att inte inleda förundersökning. Eftersom raset inträffade på natten bedömer hon att ingen människa utsattes för konkret fara.
Nu har Arbetsmiljöverket beslutat att inte överklaga hennes beslut. Myndighetens egna jurister gör samma bedömning som åklagaren.
-Jag har talat med våra jurister här och det är väl samma sak som åklagaren säger. Det finns inget lagrum, det behövs en konkret så kallad fara, och för att det begreppet ska kunna användas i den här situationen måste det finnas arbetstagare på plats när huset rasar, säger Mats Ryderheim, Arbetsmiljöverkets chef i Malmö.
Hade ni inga jurister som tittade på utredningen och gjorde den bedömningen innan ni skickade utredningen för åtalsprövning?
-Jag tyckte ändå att det fanns anledning från verkets sida att signalera att det här inte är okej. Det ska uppfattas som en signal från oss att det är helt oacceptabelt att med några timmars varsel utsätta människor för den här typen av risker, säger Mats Ryderheim.
Vad tycker du, är det fel på lagstiftningen?
-Eftersom jag ändå har skrivit under en åtalsanmälan så tacka fasen för att jag såg det här som helt oacceptabelt. Men om man juridiskt säger att det här är ingen fara eftersom ingen är på plats får väl jag försöka acceptera det. Om verket kommer att agera i framtiden för att eventuellt täppa till det här hålet det kan jag inte bedöma från min horisont, säger Mats Ryderheim.