Populärteknik

Astronaut och kosmonaut överlevde dramatisk nödlandning med rymdraket

Amerikanske astronauten Nick Hague på väg till raketen Soyuz-FG. Foto: AP Photo/Dmitri Lovetsky/TT & AP Photo/Yuri Kochetkov/TT
Amerikanske astronauten Nick Hague på väg till raketen Soyuz-FG. Foto: AP Photo/Dmitri Lovetsky/TT & AP Photo/Yuri Kochetkov/TT

En rymdraket har nödlandat strax efter att ha skjutits upp från Kazakstan.

Publicerad

Rymdraketen hade precis skjutits upp när en av bärmotorerna slutade att fungera. Det ledde till en dramatisk men lyckosam nödlandning i Kazakstan.

Ryssland avbryter nu de bemannade rymdfärderna, i väntan på en utredning.

– Jag hoppas att USA kommer att visa förståelse för olyckan med Sojuzraketen. Vi kommer inte att dölja något, säger Rysslands biträdande premiärminister Jurij Borisov enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax i samband med att han tillkännagav ett stopp för landets bemannade rymdfärder.

Ombord på Sojuzfarkosten, som skulle till den internationella rymdstationen ISS, fanns den ryske kosmonauten Alexej Ovtjinin och den amerikanske astronauten Nick Hague. Bilder inifrån rymdraketen visar hur de två skakas runt när problemen uppstår. Men nödlandningen var lyckad och enligt de första uppgifterna mår de efter omständigheterna bra, rapporterar både Reuters och AFP.

Fyra helikoptrar med räddningspersonal skickades från basen till platsen där de landat i centrala Kazakstan. Väl på plats undersöktes rymdresenärerna av läkare som kunde konstatera att de inte behövde medicinsk vård.

Mycket ovanligt

Enligt Stas Barabash, professor i rymdfysik på Institutet för rymdfysik i Kiruna, är olyckor likt den i Kazakstan sällsynta.

– De är mycket, mycket ovanliga. Det finns säkerhetssystem som garanterar kosmonauternas och astronauternas räddning om någonting går fel med raketen vid uppskjutningen, säger han till TT.

I det här fallet kopplades ett automatiskt system in där farkosten som besättningen sitter i separerades från resten av raketen. Sedan utlöstes en fallskärm och de kunde nödlanda. Systemet styr sig självt efter att det har aktiverats, förklarar Barabash.

Det finns ytterligare ett säkerhetssystem som träder in om en olycka inträffar inom 60 sekunder från starten. Då aktiveras små raketmotorer som sitter längst upp på toppen av raketen. Även där separeras besättningen från resten av raketen och kan nödlanda med fallskärm på i princip samma sätt som vid en kontrollerad landning.

– Det har bara använts en gång tidigare, på 1970-talet. Då räddades båda kosmonauterna, som också fick problem med en bärraket vid starten, säger Stas Barabash.

Stor lättnad

Lättnaden både i Ryssland och USA är stor efter den lyckade landningen: "Nödlandningssystemen fungerade, farkosten kunde landa i Kazakstan.|.|. besättningen lever", skriver den ryska rymdstyrelsen Roscosmos på Twitter.

– Tacka Gud för att kosmonauterna lever, sade Kremls talesperson Dmitrij Peskov, enligt AFP.

Enligt den amerikanska rymdstyrelsen Nasa blev nedfärden för de två brantare än vanligt, vilket innebär att de utsattes för starkare G-krafter. Rymdfararna har dock tränats för sådana scenarios.

På ISS uppges de tre besättningsmedlemmarna ha tillräckligt med förnödenheter för att klara sig till nästa uppskjutning, som är planerad till i december.