Innovation

Asteroidstoft kan visa hur vatten kom till jorden

En medarbetare på Jaxa hämtar kapseln med asteroidstoft som landade i en öken i Australien. Foto: JAXA via AP/TT
En medarbetare på Jaxa hämtar kapseln med asteroidstoft som landade i en öken i Australien. Foto: JAXA via AP/TT

Japanska forskare hoppas kunna svara på frågor om hur vårt solsystem skapades och hur vatten hamnade på jorden. Till sin hjälp har de en kapsel med stoft som hämtats hem från en asteroid.

Publicerad

Natten till söndagen japansk tid landade en kapsel med stoft från asteroiden Ryugu i den australiensiska öknen norr om Adelaide. På söndagen flögs den med helikopter från landningsplatsen till den japanska rymdstyrelsen Jaxas forskningsstation.

– Sonden landade på asteroiden två gånger och den andra gången skapade den en artificiell krater och samlade in lite fragment, säger styrelsechefen Hiroshi Yamakawa på en presskonferens.

Kan ge ledtrådar

Rymdsonden, kallad Hayabusa-2, samlade in både stoft och annat material – totalt 0,1 gram.

– Jag hoppas att det här ska visa hur solsystemet bildades och hur vatten kom till jorden, säger Yamakawa.

Kapseln kan även innehålla gas.

– Gaser inneslutna i stenproverna skulle kunna påvisa mer om förhållandena som rådde för cirka 4,6 miljarder år sedan, förklarar astrofysikern Lisa Harvey-Smith i australisk tv.

Tekniskt samarbete

Arbetet med att inhämta kapseln belyser också ett nära tekniskt samarbete mellan Japan och Australien.

– Vårt jobb att stötta Jaxa är inte över innan vi sett att kapseln på ett säkert sätt lämnar Australien och återförs till Japan, säger Megan Clark, chef på den australiska rymdstyrelsen och fortsätter:

– Sedan kommer proverna att börja berätta och ge oss ledtrådar kring hur vatten kom till vår jord och kanske till och med hur vi blev till, såsom våra organiska ämnen, kolbaserade djur, människor och växter.

Rymdsonden Hayabusa-2 lämnade jorden 2014 och färdades i fyra år mot asteroiden Ryugu. Väl framme låg den i omloppsbana i några månader för att kartlägga ytan innan den landade.

Sonden påbörjade sin resa tillbaka till jorden i november 2019 men efter att Hayabusa-2 avlämnat kapseln med stoftet, ändrade den kurs och svävade tillbaka ut i rymden.