Digitalisering

Assange ska höras i London

Julian Assange
Julian Assange

Överåklagare Marianne Ny begär att få förhöra och dna-topsa Julian Assange i London.

Publicerad

– Han kommer att samarbeta fullt ut, säger Assanges advokat Thomas Olsson till TT.

Marianne Ny har ställt en begäran till Assanges advokater om hans samtycke till ett förhör och ett dna-prov, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten. Orsaken är att de brott han misstänks ha begått mot den ena kvinnan – olaga tvång och sexuellt ofredande – preskriberas i augusti.

Den kvinnans målsägarbiträde, advokat Claes Borgström tycker att det är bra att Marianne Ny gör ett försök att höra Assange i London, men pekar samtidigt på svårigheterna:

– Enligt brittisk rätt måste han själv ge sitt medgivande. Sedan måste Storbritannien också tillfrågas liksom Ecuador eftersom det är på ecuadoriansk mark, ambassaden i London, som förhöret ska äga rum.

– De är inte de bästa förutsättningarna för att hålla ett polisförhör.

Kommer förhöret till stånd återstår flera svårigheter, enligt Borgström.

– Efter förhör finns det nästan alltid anledning att hålla ett nytt förhör med målsägande så att de får kommentera det Assange har sagt. Och sedan kan det finnas skäl att höra Assange på nytt med anledning av deras kommentarer.

Sedan återstår problemet med en eventuell rättegång eftersom Assange hittills vägrat att komma till Sverige.

– Så länge han är kvar på Ecuadors ambassad i London så har Assange själv låst det här läget, säger Borgström.

Men en av Julian Assanges advokater, Thomas Olsson, välkomnar beskedet och säger att Assange kommer att ställa upp på förhör.

– Det enda som ligger i Julian Assanges intresse är att få den här utredningen slutförd. Det är det han eftersträvat hela tiden, säger Olsson.

TT: Kommer han till Sverige om han blir åtalad och det blir rättegång?

– Julian Assanges inställning är att han vill samarbeta fullt ut så att ärendet kommer till ett avslut, men man får ju ta ett beslut i sänder utifrån de givna förutsättningar som finns, säger Olsson.

Assange har tidigare sagt att han valt asyltillvaron på Ecuadors brittiska ambassad eftersom han fruktar att Sverige i sin tur skulle utlämna honom till USA. Han är inte formellt misstänkt för något brott där, men enligt tidigare uppgifter ska det pågå en brottsutredning mot honom där.

Assange är grundare av Wikileaks som har publicerat stora mängder hemligstämplade dokument, bland annat om USA:s krigföring i Irak.

Svenska myndigheter har inte kunnat ge Assange några garantier för att en utlämning till USA inte kan ske. Men dåvarande utrikesministern Carl Bildt (M) framhöll att Sverige inte utlämnar personer till land där de riskerar dödsstraff.

Den enda anledningen till att åklagaren Marianne Ny nu bytt fot och begärt att få höra Assange i London – en begäran som bland annat Assanges försvarare anser att hon borde ha kommit med långt tidigare – är att tiden håller på att rinna ut och att hon därför "måste acceptera en kvalitetsförlust i utredningen och ta risken att förhöret inte för utredningen framåt, eftersom ingen annan åtgärd står till buds så länge Assange inte gör sig tillgänglig i Sverige", som hon skriver i ett pressmeddelande.

Högsta domstolen i England beslutade i juni 2012 att Assange skulle överlämnas till Sverige. Men Assange har förhindrat ett överlämnande genom att ta sin tillflykt till Ecuadors ambassad.

Så sent som i november 2014 beslutade Svea hovrätt att Assange skulle vara fortsatt häktad i sin frånvaro.

När Assange kan förhöras och topsas i London är oklart.

Assange är misstänkt för sexbrott mot två kvinnor. När det gäller den andra kvinnan misstänks han för våldtäkt. Preskriptionstiden i det fallet är längre och löper ut först om fem år.