Samhälle

Assange begärd utlämnad av USA

Ecuadors ambassad i London. Foto: Matt Dunham
Ecuadors ambassad i London. Foto: Matt Dunham

Sliten och med långt vitt skägg släpades Julian Assange ut ur Ecuadors ambassad i London av polisen.

Publicerad

(Uppdaterad)

Några timmar senare framträder Assange i domstolen där domaren finner honom skyldig till att ha brutit mot villkoren gällande borgen. USA har begärt honom utlämnad.

Domstolen anser inte att Julian Assange haft någon rimlig ursäkt att inte överlämna sig till brittisk polis, när han i stället uppehållit sig på Ecuadors ambassad i London. Om han döms för att ha brutit mot borgenvillkoren i Storbritannien är maxstraffet tolv månader. Assange nekar till alla anklagelser.

Samtidigt begärs Wikileaksgrundaren utlämnad av USA misstänkt för förberedelse till dataintrång. Amerikanska åklagare åtalar Julian Assange för föreberedelse till dataintrång i vad som beskrivs som en av de största läckorna i USA någonsin _ det framgår av ett pressmeddelande från amerikanska åklagarmyndigheten.

Enligt åklagarmyndigheten har han uppmanat visselblåsaren Chelsea Manning att skicka vidare hemligstämplad information. Tillsammans ska de ha tagit sig in i ett av försvarsdepartements nätverk som används för hemlig kommunikation och förvaring av dokument.

Brottet ska ha ägt rum 2010 och Assange riskerar max fem års fängelse, enligt amerikanska justitiedepartementet.

Det har sedan tidigare spekulerats om att det finns ett hemligt åtal sedan Wikileaks 2010 läckte bland annat en hemlig film från USA:s militär på hur amerikanska soldater i en stridshelikopter dödar civila i Irak.

Bars ut av sju poliser

Assange greps på begäran av amerikanska myndigheter, skriver Londonpolisen i ett pressmeddelande.

Tv-bilder visar hur en upprörd och sliten Assange, med långt, vitt skägg, bärs ut av minst sju poliser till en väntande polisbil.

En journalist som såg gripandet hörde Assange ropa:

– Storbritannien måste göra motstånd!

Det var slutpunkten på de många udda turerna kring australierns nästan sju år långa vistelse på ambassaden, som blivit en diplomatisk huvudvärk för de inblandade länderna.

Läckte uppgifter

För den brittiska regeringen väntar svåra överväganden om en utlämning, tror Ove Bring, professor emeritus i folkrätt.

– Storbritannien kommer att vrida sig som en mask inför USA:s begäran. Instinkten kommer att vara att inte utlämna honom. Man lämnar inte ut personer hur som helst om de riskerar en politiserad rättegång.

Ecuadors president Lenín Moreno säger sig också ha fått garantier för att Assange inte utlämnas om han riskerar dödsstraff.

Gripandet kunde ske sedan Moreno dragit tillbaka Assanges diplomatiska immunitet och ambassadören bjudit in polisen till ambassaden. Det gjorde presidenten sedan Wikileaksgrundaren ”upprepade gånger brutit mot internationella konventioner samt för att ha brutit mot uppförandekoden för samarbetet”. Assanges ecuadorianska medborgarskap dras också in.

Assanges relation till sina värdar kraschade sedan Ecuador anklagat honom för att läcka uppgifter om Morenos privatliv.

”Inte en hjälte”

För Assanges anhängare är han en förebild som avslöjat missförhållanden och grymheter.

Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt säger i en kommentar att Wikileaksgrundaren inte är en hjälte. Assange har försökt undkomma rättvisan under en väldigt lång period, anser Hunt, som tycker att Ecuadors president har fattat ett modigt beslut.

Gripandet har tills vidare ingenting med våldtäktsmisstankarna i Sverige att göra. Den utredningen lades ner 2017 men skulle teoretiskt kunna återupptas.