Övriga nyheter

Årets klapp ett lyft för svenska företaget

XM Realitys smarta glasögon används inom industrin. Foto: XM Reality
XM Realitys smarta glasögon används inom industrin. Foto: XM Reality
Niklas Rengfors.
Niklas Rengfors.

Vr-glasögon är årets julklapp.För Linköpingsbolaget XM Reality är det goda nyheter.

Publicerad

XM Reality arbetar med lösningar för hur anställda inom industrin kan få handledning på distans med hjälp av smarta glasögon och förstärkt verklighet: augmented reality, ar. Niklas Rengfors är marknadschef.

Påverkar valet av vr-glasögon som årets julklapp er?

– Absolut, det gör det, i och med att vi är inom segmentet smarta glasögon. Det här ökar medvetenheten om smarta glasögon, säger han.

Att en viss teknik, som vr-glasögon, används privat för att spela datorspel kan påverka även industrin, menar Niklas Rengfors

– Det kommer ut en ny generation på arbetsmarknaden som är uppvuxna med den här typen av teknik. Lösningar kommer att tas fram så att man lättare kan använda den i sitt dagliga arbete, men det kan även vara något som lockar till sig yngre personal.

Själv har han erfarenhet av hur datorspel kan vara en fördel för affärerna:

– Pokémon Go gav intresset för XM Reality och ar en skjuts. Intresset har ökat, vilket märks framför allt när man möter kunder, då kan folk anamma det betydligt snabbare. Ar, eller förstärkt verklighet, är lite abstrakt, men Pokémon Go illustrerar det väldigt bra.

Vilken intressant teknik tror du vi kommer att se inom vr och ar?

– Företaget Magic Leap, som stora aktörer som Google har investerat stora summor i, kommer potentiellt att komma ut med spännande saker. Hololens verkar också ha spännande saker på gång, säger Niklas Rengfors som erkänner att han gärna skulle se ett Sony Playstation vr bland sina julklappar.

Begreppen vr och ar

Virtual reality, vr = virtuell verklighet. Användaren ser en helt annan miljö än omgivningen.

Augmented reality, ar = förstärkt verklighet. Användaren ser sin omgivning men med tillägg som till exempel animationer, bilder eller filmsekvenser.