Populärteknik

Är stjärnan på väg att explodera?

Betelgeuse före och efter förändringen av ljusstyrkan. Foto: ESO
Betelgeuse före och efter förändringen av ljusstyrkan. Foto: ESO
Orion ovanför ESOs teleskop (Very Large Telescope). Foto: ESO
Orion ovanför ESOs teleskop (Very Large Telescope). Foto: ESO

Stjärnan Betelgeuse är en röd superjätte som förbryllar forskarna. Den har under de senaste månaderna blivit allt dunklare. Men nu verkar ljuset ha stabiliserats.

Publicerad

Stjärnan befinner sig vid konstellationen Orion, cirka 640-722 ljusår från oss. Det var i höstas som forskare började se förändringen i stjärnans ljusstyrka, och det är oklart om den är en naturlig variation, eller om det är ett tecken på att Betelgeuse närmar sig slutet av sin superjättefas.

Astronomer tror att stjärnan har varit en röd superjätte så länge som 100 000 år. Vid slutet av den fasen förekommer en supernovaexplosion.

Organisationen ESO, European Southern Observatory, har observerat Betelgeuse de senaste månaderna. De har publicerat bilder på de olika variationerna på den röda superjättens ljus.

”Vi vet inte vad som händer i stjärnans inre, det enda vi kan bevaka är de yttre delarna,” säger Jesper Sollerman till SVT, professor i astronomi vid Stockholms Universitet.

Betelgeuse beräknas ha en massa som är 20 gånger större än solens. Vi på jorden skulle se explosionen som lika stark som en fullmåne, till och med mitt på dagen, men det skulle inte påverka oss på annat sätt. Senast som en supernova inträffade i vår galax var år 1604.