Populärteknik

Är Pluto i själva verket en jättelik komet?

Vårt solsystems mest omhuldade explanet fortsätter att förbrylla. Nu hävdar forskare att himlakroppen kan bestå av miljarder sammansmälta kometer.

Publicerad

De flesta har vid det här laget lyckats smälta beskedet att Pluto inte längre är solsystemets nionde planet, utan bara en av flera dvärgplaneter i Kuiperbältet. Men vad består denna omdiskuterade himlakropp av?

Forskare vid Southwest Research Institute har lanserat en vetenskaplig rapport med en ny teori: att Pluto i själva verket är en "gigantiskt komet". Eller snarare består av stor mängd sammanslagna kometer.

De bygger sina slutsatser på observationer från Nasas rymdsond New Horizon som passerade Pluto för tre år sedan, och från den europeiska rymdsonden Rosetta som utforskat kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Forskarna har hittat spännande likheter mellan den kväverika isen i Sputnik Platina-glaciären på Pluto och proverna Rosetta tagit på 67P. Kometen som nu befinner sig i omloppsbana runt solen mellan Mars och Jupiter kommer ursprungligen från Kuiperbältet där Pluto befinner sig.

"Vi har hittat ett intressant samband mellan det beräknade kväveinnehållet i glaciären och den mängd som vi hade kunnat vänta oss om Pluto hade formats genom agglomerationen av i runda slänger en miljard kometer, eller andra liknande objekt från Kuiperbältet med en kemisk sammansättning som påminner om 67P, kometen som Rosetta utforskat", säger forskaren Christopher Glein i ett pressmeddelande.

Forskarna har också undersökt en andra teori om att Pluto skulle ha formats av mycket kalla isar med en kemisk sammansättning som påminner om solens. Båda teorierna är än så länge hypoteser som ska ses som bas för fortsatta undersökningar.