Populärteknik

Är House of the Dragon för mörkt? Så ändrar du tv-inställningarna

Kompakt mörker. Det var vad som mötte många irriterade tv-tittare i avsnitt sju av fantasyserien House of the Dragon. Men det går att justera.

Publicerad

House of the Dragon tar oss tillbaka till den fiktiva kontinenten Westeros, cirka 200 år före händelserna som inträffar i den omtalade dramaserien Game of Thrones.

"Går knappt att se någonting"

Den nya serien, som utspelar sig under huset Targaryens storhetstid, tar upp mörka teman som död, svek, maktspel och våld. Men det sjunde avsnittet, som släpptes den 2 oktober, har fått många att reagera starkt på en annan typ av mörker.

I avsnittet Driftmark finns ett par scener där ljussättningen är så mörk att många tittare har svårt att urskilja vad som sker på skärmen. Särskilt besvärande är detta med tanke på att det bland annat utspelar sig en avgörande strid i avsnittet. Känns det bekant? Det beror på att något liknande inträffade för drygt tre år sedan, när Game of Thrones-avsnittet ”The long night" kom.

På Twitter har flera House of the Dragon-fans vädrat sin frustration, vilket ges exempel på nedan.

HBO Max då? Jodå – tv-bolaget har kommenterat kritiken, men hänvisar till konstnärlig frihet.

Dag blev natt i avsnittet?

Kathryn VanArendonk, kulturkritiker hos amerikanska Vulture, har en hypotes om House of the Dragon som fått stor spridning på nätet. Enligt VanArendonk är förklaringen till de mörka scenerna sannolikt att de har spelats in i fullt dagsljus, och att ljussättningen sedan har ändrats i efterbearbetningen för att få det att se ut som att händelserna utspelar sig nattetid.

Som belägg för det lyfter Kathryn VanArendonk fram två bilder från tv-serien. Den första är en pressbild från HBO Max, som visar karaktärerna Rhaenyra och Daemon på en strand. Skådespelaren Emma D’Arc, som gör rollen som Rhaenyra, ser ut att kisa i solen. Andra bilden är från avsnittet, och visar karaktärerna i samma miljö, men nu är ljussättningen betydligt mörkare.

Pressbild från HBO Max-serien House of the Dragon. Foto: HBO Max
Pressbild från HBO Max-serien House of the Dragon. Foto: HBO Max
Bild från det sjunde avsnittet av House of the Dragon. Foto: HBO Max
Bild från det sjunde avsnittet av House of the Dragon. Foto: HBO Max

Så får du vassare bild

Vi kanske aldrig får veta varför serieskaparna valt den här lösningen. Men för de som faktiskt vill kunna se vad som händer i avsnittet finns det hjälp att få – och det handlar om att kalibrera din tv-apparat.

Tv-tillverkare har för vana att dra upp färger och kontrast ordentligt för att tv:n ska leverera en bild med tryck i när den visas upp i butik. Många konsumenter glömmer dock att ändra dessa inställningar när tv:n väl kommit hem.

1. Välj annat bildläge

Det du bör börja med att göra är att växla bildläge. Vanligtvis går det att välja mellan lägen som Dynamisk, Standard, Naturlig eller Film. Dynamisk bör undvikas, eftersom det innebär att många inställningar vrids upp till max. Standard eller Naturlig ger ofta ger ofta en skarpare och mer blåakigt bild, medan Filmläget är anpassat efter inställningarna som tv-industrin anser som korrekta. 

2. Justera fler parametrar

Den som vill gå djupare in i kalibreringen kan sedan titta på parametrar som ljusstyrka, kontrast, skärpa och färgbalans. För att få fram ett värde som passar dig, eller som ser bra ut, är det bra att använda en testbild som exempelvis visar hur detaljrik bilden är, om skärpan är för hårt inställd eller om färgerna är för varma eller kalla.

En av Sonys nya 8k-skärmar som lanserats under året. Foto: Sony
En av Sonys nya 8k-skärmar som lanserats under året. Foto: Sony

3. Anslut tv:n till routern?

Så kallad macroblockning, eller artefakter, är ett annat problem i dagens tv-värld, med strömmad media är vanligt förekommande. Högupplöst 4k-video kräver rejäl bandbredd. För att minska datamängden är videosignalen som skickas till din tv, mobil eller surfplatta via internet ofta hårt komprimerad. 

Komprimeringen kan skapa artefakter, som innebär att annars knivskarpa detaljer plötslig blir pixliga. Macroblockning är svårare att komma åt, men en sak du kan göra är att testa att återställa och sedan återansluta din pryls wifi-uppkoppling till hemmanätverket. Om möjlighet finns kan det också vara bra att ansluta tv:n direkt till routern med hjälp av en nätverkskabel.