Populärteknik

Är finska träsatelliten framtiden? Nu vill de ”göra en Musk”

En illustration över hur satelliten kommer att se ut i rymden. Foto: Wisa Plywood
En illustration över hur satelliten kommer att se ut i rymden. Foto: Wisa Plywood
Satelliten väger inte mer än ett kilo. Foto: Wisa Plywood
Satelliten väger inte mer än ett kilo. Foto: Wisa Plywood
Forskarna vill undersöka hur träet reagerar i rymden. Foto: Wisa Plywood
Forskarna vill undersöka hur träet reagerar i rymden. Foto: Wisa Plywood

Kan en minisatellit i björkplywood övertyga världen om att trä är framtidens material för rymdfärjor och rymdstationer? Det hoppas flera finska företag, som går samman för att skicka upp världens första träsatellit i rymden.

Publicerad

Det handlar om vad som kallas en nanosatellit, på grund av storleken. Träsatelliten som fått namnet Wisa woodsat mäter inte mer än 10x10x10 cm och väger bara ett kilo. Den är byggd i plywood av björk och tar med sig en mängd sensorer, inklusive två kameror upp i rymden. Bygget får sin energi från nio små solceller.

Målet är att studera hur plywooden påverkas av rymdens låga temperatur, strålning och vakuum. Detta för att utvärdera om trä i framtiden kan vara användbart för rymdkonstruktioner.

"Elon Musk testade det och visade att det fungerar"

Bakom projektet står den finska skogsjätten UPM samt rymdbolagen Arctic Astronautics och Huld.

– Vi har ingen aning vad som händer när träet kommer upp i rymden. Det finns ingen fukt i rymden, men UV-strålningen är mycket större än på jorden. Det är mycket vi inte vet, säger Sami Uuksulainen på UPM till YLE.

Forskarna väntar sig att träet ska ändra färg, men vad som ska hända utöver det återstår att se.

– Tidigare trodde man att stål inte skulle fungera i rymden, men efter att Elon Musk testade det och visade att det fungerar blev det en snackis. Vi hoppas på samma sak för trä, säger Uuksulainen till YLE.

Tar sig runt omloppsbanan på en och en halv timme

Den europeiska rymdorganisationen ESA bidrar med sensorer och hjälper till med testerna inför uppskjutningen.

”Vi har lyckats skapa en billig enhet som har en rad användningsområden, både i omloppsbana runt jorden och nere på marken i olika tester, säger Bruno Bras, materialingenjör på ESA, i ett pressmeddelande.

Något datum för uppskjutningen är inte satt, men tanken är att satelliten ska ta sig upp till mellan 500 och 550 kilometers höjd någon gång under 2021. Väl där kommer den att ta sig runt jordens omloppsbana på en och en halv timme. Uppskjutningen ska ske från Mahiahalvön på Nya Zeeland.

Satelliten har egna konton på Instagram, Tiktok och Twitter, där den heter wisawoodsat.