Populärteknik

Är det här Microsofts Ipad-dödare?

Nya Surface-datorer kommer att presenteras under onsdagen, påstår teknikjournalisten Evan Blass. Foto: Evan Blass
Nya Surface-datorer kommer att presenteras under onsdagen, påstår teknikjournalisten Evan Blass. Foto: Evan Blass

En stor läcka avslöjar en serie nya Surface-datorer som ska presenteras under onsdagen. En av dem verkar vara en superlätt hybridlaptop med mobilchip från Qualcomm.

Publicerad

Under onsdagen ska Microsoft hålla ett lanseringsevent för Surface-serien, men mycket av innehållet verkar redan ha läckt ut på nätet. Den ofta träffsäkra teknikjournalisten Evan Blass har publicerat en serie bilder som han hävdar föreställer Microsofts kommande datorer.

Här finns, som väntat, en Surface Pro 7 med usb c istället för display port och två versioner av Surface Laptop med 13,5 respektive 15 tums skärm. Men mest intressant är kanske en ny enhet som sägs få en Arm-processor.

Om tidigare rykten håller kan det här bli en lätt hybriddator med löstagbart tangentbord och ett av Qualcomms mobilchip 8cx ombord. Den skulle förmodligen ersätta dagens Surface Go, men det är oklart om den kommer att dela samma namn.

Förra året släppte Microsoft en uppdaterad version av Windows 10 som kan köras på den typ av strömsnåla Arm-processorer vi i dagsläget oftast ser i mobiltelefoner. Det bäddar för laptops med batteritid på över 20 timmar som går att slå av och på lika snabbt som en telefon och är konstant uppkopplade via 4g-nätet.

Enligt Evan Blass och flera andra källor kan morgondagens event också bli debut för en ny mystisk Microsoft-dator med två skärmar.

Medan mobiltillverkare som Samsung och Huawei kämpat på med sina vikbara mobiler har det gått rykten om att Microsoft utvecklar en dator med dubbla skärmar. Exakt hur den skulle se ut är oklart, men en populär teori är att en extra skärm sitter på laptopens lock så att datorn kan användas som surfplatta när den är hopfälld.