Populärteknik

Apple svarar på kritiken: Därför raderar vi gamla Iphone-appar

Apple svarar på kritikstormen genom att förtydliga villkoren för vilka appar som tas bort. Foto: Unsplash
Apple svarar på kritikstormen genom att förtydliga villkoren för vilka appar som tas bort. Foto: Unsplash

Utvecklare rasar över att Apple börjat radera appar som inte uppdaterats på länge. Nu förlänger techjätten tidsfristen – och förklarar tilltaget.

Publicerad

De senaste veckorna har Apple skickat ut varningar till utvecklare som inte uppdaterat sina appar på länge. Beskedet var: genomför en uppdatering inom 30 dagar, annars försvinner programmet från App Store. 

Beskedet möttes av ilska från många utvecklare, inte minst eftersom Apple inte tar hänsyn till om appen faktiskt fungerar eller ej. 

Nu har Apple valt att svara på kritikstormen genom att förtydliga villkoren för vilka appar som tas bort.

"Utvecklare av appar som inte uppdaterats på tre år och inte når en minimumnivå av nedladdningar – vilket betyder att appen inte laddats ner alls eller vid extremt få tillfällen under de senaste 12 månaderna – får ett mejl som talar om att deras app har identifierats för potentiell borttagning från App Store", skriver Apple i ett blogginlägg.

Har raderat miljontals appar

Bolaget lättar dock något på reglerna genom att öka tidsfristen så att utvecklare får 90 dagar istället för 30 dagar på sig att släppa en uppdatering. 

Men Apple står fast vid att appar som har få nedladdningar och inte uppdateras ska raderas, oavsett om de fungerar eller ej. Företaget menar att det handlar om säkerhet, användarvänlighet och att de vill göra det enklare att hitta nya, aktuella appar genom att göra sig av med förlegade alternativ. 

Apples policy om att radera appar som inte uppdaterats på länge infördes redan 2016, och enligt företaget har de hittills raderat över 2,8 miljoner appar utan att det blivit några större protester.