Populärteknik

Apple stäms på mångmilljon-belopp efter ”battery-gate”

Foto: Kiichiro Sato
Foto: Kiichiro Sato

Teknikjätten Apple krävs på motsvarande drygt 970 miljoner kronor för att medvetet ha gjort gamla Iphone-modeller långsammare.

Publicerad

(Artikeln är uppdaterad)

”Battery-gate” är debaclet som Apple helst vill glömma. Skandalen, som briserade 2017, handlar om att bolaget medvetet begränsade prestandan på äldre Iphone-modeller - utan att berätta det för användarna.

Apple har redan dömts till mångmiljonböter vid flera tillfällen i rättsliga processer som följt efter "battery-gate". Nu kommer nästa kalldusch för teknikjätten.

I USA har 34 delstater lämnat in en stämningsansökan mot Apple - och nu har parterna nått en förlikning. Enligt uppgörelsen ska Apple betala 130 miljoner dollar, motsvarande drygt 970 miljoner kronor till delstaterna.

-"Big tech" måste sluta manipulera konsumenter och berätta hela sanningen om dess verksamhet och produkter. Mitt mål är att ställa dessa Goliat-liknande teknikjättar till svars om de döljer sanningen från användarna, säger Arizonas chefsåklagare Mark Brnovich efter förlikningen.

Kritiken: ”Planerat åldrande”

I svallvågorna efter "battery-gate" har begreppet planerat åldrande diskuterats flitigt. Det är en kritiserad process inom industridesign som handlar om att tillverkare medvetet begränsar livslängden hos en pryl eller produkt.

Från flera håll har Apple anklagats för att använda sig av just planerat åldrande för att stimulera försäljningen av Iphones. Genom att göra gamla telefoner långsammare ska bolaget förmå folk att köpa nytt, har kritikerna hävdat.

Apple har erkänt att man lagt in prestandabegränsningar på äldre Iphone-modeller genom en uppdatering. Enligt bolaget rörde sig om en nödvändig åtgärd för att se till att operativsystemet förblev stabilt på gamla telefoner, inget annat.

Apple har tvingats till åtgärder

I takt med att mobilernas batterihälsa försämrades över tid ska det ha blivit allt svårare för telefonerna att leverera kapacitet för toppbelastning, enligt Apple. Det ska ha lett till fall där iPhone 6- och 6S-telefoner kunde stängas av spontant när batterikapaciteten gått ner till 30-procent.

Den förklaringen köptes dock varken av användarna eller av flera domstolar runt om i världen.

Efter batteriskandalen har Apple tvingats till flera åtgärder. Bland annat har bolaget bett användarna om ursäkt, samt sålde nya batterier till reducerad pris under en begränsad tid.

Apple har dessutom uppdaterat Ios med en funktion som innebär att användaren själv får bestämma hur telefonens prestanda ska påverkas när batterihälsan försämras.