Digitalisering

Apple sägs utveckla sökmotor – kan ersätta Google

Foto: ChinaImages
Foto: ChinaImages

Mitt i en stormig rättsprocess verkar Apple vara på väg att lansera embryot till en egen sökmotor. ”Apple kan utveckla en generell sökmotor om de vill”, säger en tidigare Google-chef.

Publicerad

Apple kan vara på väg att ge sig i klinch med Google på nätjättens egen hemmaplan. Flera händelser tyder på att Apple har en egen sökmotor under utveckling, rapporterar tekniksajten Arstechnica.

Det mest slående exemplet är att Apple efter den senaste uppdateringen till IOS 14 har börjat visa sina egna sökresultat direkt på hemskärmen, i den skärm längst till vänster som Apple kallar för ”Today View”. Där syntes tidigare sökresultat från Google.

Det ses som ett tecken på att Apple internt har utvecklat en egen sökmotor som på sikt kan konkurrera med Google.

Via jobbannonser går det att se att Apple under flera års tid har byggt upp kompetens inom utveckling av sökmotorer. Inte minst genom att bolaget för drygt två år sedan rekryterade John Giannandrea som tidigare ledde Google Search. I dag är han chef över Apples enhet för strategisk utveckling inom maskininlärning och ai.

– De har ett pålitligt team som jag tror har erfarenheten och bredden att, om de vill, bygga en mer generell sökmotor, säger Googles tidigare chefsingenjör Bill Coughran i en kommentar till Arstechnica.

Ökad aktivitet på nätet

Apples aktivitet på nätet tyder också på att bolaget intensifierat sitt arbete inom sök. Apples sökrobot (web crawler) Applebot har allt oftare börjat skanna av webbsidor, vilket experter ser som en indikation på att bolaget försöker samla in den typ av data som krävs för att driva en sökmotor.

Det är dock ett omfattande projekt. Enligt en annan expert Arstechnica pratat med behövs mellan 20 och 50 miljarder webbsidor i sitt index.

Så varför vill Apple ge sig in i sök? En förklaring som ligger nära till hands är att bolaget har en historia av att vilja ha stor kontroll över viktiga delar av sina produkter. Sökfunktionen är förstås en sådan.

Samtidigt skulle en egen sökmotor både innebära en enorm investering, och ett stort inkomstbortfall. Enligt dokument från en pågående rättsprocess i USA betalar Google årligen mellan 8 och 12 miljarder dollar för att vara standardsökmotor i Iphone.

Men i den pågående stämningen anklagas Google för att bryta mot konkurrensreglerna genom att nyttja sin monopolställning inom sök. Det skulle kunna äventyra relationen mellan Apple och Google. Kanske är det därför Apple skyndat att börja rulla ut egna sökfunktioner .

Apple har inte velat kommentera uppgifterna.