Populärteknik

Apple kan tvingas dumpa Iphone-laddaren Lightning i Europa

Kanske måste Apples Tim Cook framöver peta in ett usb-c-uttag i kommande Iphones? Foto: TT
Kanske måste Apples Tim Cook framöver peta in ett usb-c-uttag i kommande Iphones? Foto: TT

Är Apple Lightning, som används för att ladda Iphones snart ett minne blott? EU debatterar gemensamma regler för laddkablar på nya mobiltelefoner. Ett beslut kan då tvinga Apple att dumpa sin teknik.

Publicerad Uppdaterad

Året var 2012 och Iphone 5 lanserades. Samtidigt släppte Apple också den sköra Lightning-sladden.

Två år senare såg usb-c dagens ljus. Den populära sladden är standard i de flesta av dagens Android-telefoner, men Apple har valt att hålla sig till sin laddningsteknik. Men nu kan en ändring kanske tvingas fram.

I EU-parlamentet diskuteras just nu möjligheten att göra det obligatoriskt för alla nya mobiltelefoner att ha en och samma typ av laddare. Skulle ett sådant beslut tas ligger sannolikt usb-c bra till.

Och om EU skulle kräva att Apple byter laddare för att få sälja nya telefoner inom Europa, är det inte osannolikt att Apple kommer göra ändringen även globalt. Och då skulle plötsligt vi plötsligt leva i en värld där Iphones och Android-telefoner kan använda samma typ av laddningskabel.

EU är redo att rösta i ärendet, men något datum för det är ännu inte bestämt. Gamla laddkablar står för 51 000 ton elektroniskt avfall varje år. I nyhetsbrevet framgår att anledningen till att EU vill sätta nya regler för laddsladdar är att man hoppas minska just avfallet. Men man hoppas också göra livet lite lättare för konsumenter.