Populärteknik

Apple jobbar på Iphone som styrs med gester

Foto: Wilma Nora D. Nygaard / NTB scanpix / TT
Foto: Wilma Nora D. Nygaard / NTB scanpix / TT

Källor säger att Apple jobbar på en lösning för att styra telefonen utan att nudda skärmen - och kikar på mobiler med böjda skärmar.

Publicerad

Pekskärmen och röststyrning kan få sällskap av beröringsfria gester i framtida Iphone-modeller. Det uppger källor med insyn i Apples utvecklingsarbete för Bloomberg.

Funktionen ska göra det möjligt att styra mobilen genom att "röra sina fingrar i närheten av skärmen, utan att faktiskt trycka på den". Tekniken sägs ligga på ett tidigt stadie och är minst två år bort från marknaden.

Samsung hade tidigare en liknande funktion, Air Gestures, som introducerades i Galaxy S4. Men medan Samsung förlitade sig på en rörelsesensor ska Apples lösning på något vis vara inbyggd i skärmen.

Google har också jobbat på en lösning för att styra energi med gester under längre tid. Deras "Project Soli" använder radar för att läsa av rörelser för att styra mobiler, datorer och internet of things-enheter.

Apple verkar även snegla på Samsungs skärmar. Enligt samma källa ska företaget jobba på krökta skärmar i stil med vad som finns på Galaxy-telefonerna. Fast på Iphone tittar Apple tydligen på en lösning där skärmen kröks över kortsidorna istället för långsidorna.

Det ska sägas att Apples utvecklingsavdelning förstås testar mängder av nya funktioner och långt ifrån alla kommer ut i produktionen.