Populärteknik

”Apple Arcade är tjänsten som mobilspelen alltid förtjänat”

Några av spelen som ingår i Apple Arcade. Foto: Apple
Några av spelen som ingår i Apple Arcade. Foto: Apple

Apple Arcade är fantastiskt. Det är tveksamt om vi någonsin fått så här mycket kvalitet för så lite pengar, skriver Ny Tekniks Peter Ottsjö.

Publicerad

Ända sedan jag först hörde talas om Apple Arcade – en prenumerationstjänst för mobilspel – har jag varit skeptisk. Spelavdelningen i App Store har nämligen känts mer som ett kasino än som ett vattenhål för spelfans.

Free-to-play anser jag fortfarande är en felstavning av free-to-pay. Kvalitetstitlarna har försvunnit i floden av Candy Crush-kloner. App Store har kort sagt inte handlat om att få folk att upptäcka bra spel, utan om att ge ett fåtal cyniska utgivare möjlighet att tjäna pengar på manipulativt skräp.

Med Apple Arcade råder Apple för första gången bot på allt det där, och hade jag haft en hatt hade jag tagit av den nu.

Salig blandning av utvalda spel

För 50 kronor i månaden får användaren redan vid lansering ett hundratal spel, som alla känns omsorgsfullt utvalda. Det är en salig blandning av finsmakarindie och arkadaction, där både prisade oberoende studior och stora jättar som Ubisoft och Capcom ingår.

Kronjuvelen i utbudet just nu är Sayonara Wild Hearts från svenska studion Simogo. Att Nintendo Switch-versionen av Sayonara Wild Hearts kostar 125 kronor säger något om hur prisvärt Apple Arcade är.

Här är några andra spel som ingår i Apple Arcade från start:

Sonic Racing

Det här är ingen gammal remake, utan ett helt nytt Sonic-spel.

Overland

Urtjusig turbaserad strategi i postapokalyptisk värld.

Various Daylife

Ett alldeles förfärligt namn på ett nytt rollspel från självaste Square Enix.

Frogger in Toy Town

Vad vore en ny arkadlansering utan en nytolkning av en gammal arkadklassiker?

Where Cards Fall

Blandning av pusselspel och uppväxtskildring i en värld så fin att man vill flytta dit.

”Apple Arcade förtjänar all uppmärksamhet”

En annan sak som är slående med Apple Arcade är att så många av spelen är nya. Det hade faktiskt varit mer väntat om Apple tagit ett knippe gamla titlar och paketerat om dem, men företaget har verkligen försäkrat sig om att få den här prenumerationsplattformen att skina från början.

Inför lanseringen av operativsystemet Ios 13 har det varit mycket prat om det nya mörka läget. I själva verket är det ljuset från Apple Arcade som förtjänar all uppmärksamhet.