Populärteknik

Äntligen: Spotify satsar på cd-kvalitet

Spotify Hifi. Foto: Spotify
Spotify Hifi. Foto: Spotify

Spotify Hifi. Du kan nästan räkna ut vad det betyder: japp, den svenska streamingjätten ska börja erbjuda musik i cd-kvalitet.

Publicerad

Den högre ljudåtergivningen ska vara på plats i utvalda marknader i höst. Spotify har inte sagt om Sverige tillhör de första lanseringsländerna och inte heller om vad det kan innebära för månadskostnaden. 

Dagens premiumkunder hos Spotify får mp3-kvalitet med en bitrate på 320 kbps, men kan alltså räkna med cd-formatets 1411 kbps (16 bit, 44,1 kHz) när Spotify Hifi väl gjort sin debut. Spotify och många med dem är ofta snabba med att kalla cd-kvalitet ”förlustfri”, men det är en aning missvisande.  

Ljud kan återges i högre upplösning: streamingtjänsten Tidal kan till exempel nå upp till 9216 kbps (24 bit, 192 kHz). Tidal tar nästan 20 dollar per månad för sin tjänst, medan Amazon Music HD, som erbjuder musik i cd-kvalitet, ligger på nästan 15 dollar.

Apple Music är den enda stora streamingtjänsten som i nuläget inte tillkännagivit några planer på att erbjuda cd-kvalitet eller högre. Vilket är märkligt med tanke på att deras Airpods Max-hörlurar verkligen förtjänar den allra bästa återgivningen