Opinion

Äntligen startar vi 33-listan 2017

Kalle Anrell, Ny Tekniks t f chefredaktör.
Kalle Anrell, Ny Tekniks t f chefredaktör.

LEDARE. Nu är det dags för Ny Tekniks och Affärsvärldens lista över Sveriges hetaste unga teknikföretag.

Publicerad

Nästa år fyller 33-listan 10 år. För de som missat vad 33-listan är så är det Ny Tekniks och Affärsvärldens lista över Sveriges hetaste unga teknikföretag. Det som utmärker vår lista är att här samlas de bolag som har störst teknisk potential att förändra sin bransch, inte bara de som gjort de största ekonomiska framstegen år för år.

Därför hade vi premiäråret med bolag som Tail-F, Polar Rose och Tat, som blivit uppköpta av nordamerikanska jättar. Senare har även Spotify och Mojang vunnit varsin plats på listan, på sin väg till enorm framgång.

Genom åren har vi faktiskt haft extremt bra fingertoppskänsla när vi plockat vinnare. 190 bolag har varit med, många har växt sig ganska stora, antalet bolag som köpts upp börjar närma sig 20 och de som gått i konkurs eller lagts ned är under 10 stycken.

Nu öppnar vi anmälningen till 10-årsjubileet. Det vi söker är detsamma som tidigare år: bolag i hela Sverige som inom olika branscher har något unikt. Anmälningsformuläret hittar ni på nyteknik.se.

I veckans inleder vi med en resa till flera orter i Sverige där vi pratat med tidigare vinnare, såsom Cellink i Göteborg och Biocool i Skellefteå. Kalle Wiklund, som är redaktionellt ansvarig för listan, har också intervjuat en mängd nya bolag som vi inte skrivit om tidigare.

Ett annat ungt bolag som är väldigt spännande är Cevt i Göteborg, Volvo och Geelys gemensamma utvecklingsbolag. Nu har de varit med och tagit fram Volvos nya kusin under varumärket Lynk & Co. En ny suv presenterades i förra veckan i Berlin. Ny Teknik var på plats.

Se också Jonas Askergrens grafik över hur svensk vattenkraft kan utvecklas med hjälp av magneter.