Digitalisering

"Äntligen" säger mobilexpert om wifi-samtal

Jens Zander. Foto: Maria Hägglöf Foto: Maria Hägglöf
Jens Zander. Foto: Maria Hägglöf Foto: Maria Hägglöf

För mobilgurun Jens Zander är wifi-samtal en självklar funktion i mobilnäten.

Publicerad

– Det här är bara början. Men undrar när fastighetsägarna vill ha betalt av operatörerna, säger han.

Häromdagen lanserade mobiloperatören Tre tjänsten "wifi-samtal", som gör det möjligt att ringa med mobilen över wifi-nätet. Perfekt på platser som har wifi, men dålig mobiltäckning. Ett typexempel är inne i nybyggda allt tätare fastigheter.

Läs mer:

Wifi-samtalsjänsten finns redan på många ställen i USA, där inomhustäckning är ett större problem än i Sverige. Här har vi förhållandevis bra mobiltäckning numera. Men perfekt är det ju inte. Och ju fler som använder mobilen och datorer uppkopplade till mobilnätet i kontorslandskap desto sämre blir det.

– Det är på tiden att den här tjänsten kommer. Tekniken har ju funnits i 10-15 år, säger Jens Zander, professor i radioteknik och vetenskaplig chef för Wireless@KTH i Kista och fortsätter:

– Varför använda basstationer utanför fastigheter för att få inomhustäckning, när 99,99 procent av energin försvinner i husväggarna? Och det är få fastighetsägare som tillåter att tre operatörer sätter upp sina basstationer inne i byggnaderna.

För honom är wifi en självklar del av lösningen. Det här är bara början menar Jens Zander, eftersom även datatrafiken ökar inomhus. Ny Teknik skrev om den här typen av lösningar redan 2004, under rubriken "Framtidens mobilnät byggs a la Ikea". Där förutspådde forskare på Wireless@KTH att egna lösningar, som wifi, skulle bli en del av mobilnäten för att förbättra kapaciteten.

Men då tog operatörerna betalt per samtalsminut, och riskerade alltså att förlora en stor del av sina intäkter om samtalen i stället kördes över wifi-nätet.

Sedan några år ser operatörernas affärsmodell annorlunda ut. Nu säljer de flesta abonnemang med ett fast pris för en viss datamängd och obegränsat antal samtal.

– Så det konstiga är väl att det tog så lång tid för operatörerna att inse det. Att de inte längre skulle förlora intäkter på wifi-näten. En rejäl förbättring för operatöernas kunder, samtidigt som någon annan installerar wifi-nätet och hanterar trafiken gratis, säger Zander.

Men mobiloperatörerna tar naturligtvis en risk, menar professorn.

– De blir ju beroende av fastighetsägarnas wifi-nät för sin mobiltrafik, och kanske kommer de kräva betalt för den hanteringen på sikt.