Populärteknik

Äntligen kommer

mobilerna för tuffa tag

Samsung M110
Samsung M110
Sonim XP1
Sonim XP1
Nokia 5500 Sport
Nokia 5500 Sport
Ericsson R310 - hajfenan
Ericsson R310 - hajfenan

Samsung kommer nu med en mobil som tål både slag, damm och att bli duschad. Därmed finns det nu minst tre hårdhudade mobiler för dem som saknar Ericssons klassiska modell "hajfenan".

Publicerad

Samsungs nya mobil M110 riktar sig till friluftsmänniskor, hantverkare, byggjobbare och andra som vill ha en mobil som tål riktigt tuffa tag.

Sedan Ericssons tåliga modell "hajfenan" försvann för många år sedan har det varit ont om sådana telefoner.

Tål damm och dusch
M110 har så kallad skyddsklass IP-54, vilket innebär att den är dammskyddad och tål strilande vatten från alla vinklar (se länk nere till höger).

Den tar upp konkurrensen med den enda mobilen i samma klass i Europa, XP-1 från det lilla amerikanska men svensktäta bolaget Sonim.

Båda har gummiklätt hölje, extra tålig skärm, särskilda vattenskydd och en låsbar batterilucka.

Ficklampa eller walkie-talkie
Samsungs M110 har lite fler finesser, bland annat fm-radio, inbyggd ficklampa och kamera med 0,3 megapixels upplösning. Dessutom medföljer en kabinhake på köpet.

Sonim XP1 har istället walkie-talkiefunktion, så kallad push-to-talk via mobilnätet, alltså med i princip obegränsad räckvidd.

Sonim är för övrigt den enda tillverkaren hittills som stöder gsm-världens standard för push-to-talk.

Som en extra säkerhet bjuder Sonim på en tre års obegränsad och villkorslös garanti. Går telefonen sönder säger sig Sonim skicka en ny samma dag, utan några som helst frågor.

Nokia har stegräknare
Ett tredje alternativ är Nokia 5500 Sport, som dock är något mindre tålig på pappret. Å andra sidan har den funktioner som stegräknare, mätning av hastighet, sträcka och förbrukade kalorier vid gång och löpning.

Den har också push-to-talk, men använder Nokias egen variant av tekniken.