Digitalisering
Anställde it-direktör utan säkerhetsprövning

Transportstyrelsens nye chef Jonas Bjelfvenstam tillsatte i vintras en it-direktör som saknar godkänd säkerhetsprövning och som är utländsk medborgare.
(Artikeln har uppdaterats)
Bjelfvenstam förklarar att tillsättningen måste lösas snabbt, och att IT-chefen skulle hålla sig borta från hemliga uppgifter.
Befattningen är säkerhetsklassad eftersom personen kan komma att hantera uppgifter som omfattas av sekretess. Avdelningen hanterar känsliga databaser som är skyddsvärda, till exempel registret över körkortsinnehavare. IT-direktören ingår i Transportstyrelsens ledningsgrupp och rapporterar direkt till generaldirektören.
Enligt Säkerhetspolisen ska en säkerhetsprövning göras "innan en person deltar i verksamhet som har betydelse för rikets säkerhet eller är viktig till skydd mot terrorism", vilket inte skedde. IT-chefen, som är tillförordnad, var även inblandad i den dåvarande generaldirektörens Maria Ågrens beslut att kringgå säkerhetsreglerna, visar Dagens Nyheters granskning.
Transportstyrelsen tillbakavisar flera av DN:s uppgifter. Bland annat pekar man på att myndigheten själv beslutat att någon säkerhetsklassning inte krävdes av den tillförordnade it-chefens tjänst. Transportstyrelsen hävdar också i ett skriftligt yttrande att it-direktören inte var delaktig i Maria Ågrens beslut.
Ansvarigt statsråd, infrastrukturminister Tomas Eneroth, befinner sig på resande fot och har ännu inga synpunkter på Bjelfvenstams tillsättning: "Jag har tagit del av rapporteringen i media och kommer därför träffa Transportstyrelsens generaldirektör snarast för att få en ordentlig redovisning", skriver Eneroth i ett sms till TT.
Det är enligt säkerhetsskyddslagen endast svenska medborgare som får ha en säkerhetsklassad anställning. Men den tillförordnade it-direktören är enligt DN:s uppgifter född i Pakistan och har norskt medborgarskap. Mannen har flera gånger sedan han tillträde deltagit vid sammanträden med Transportstyrelsens ledningsgrupp och hållit genomgångar om arbetet med säkerhetsrelaterade frågor, enligt tidningen.
Läs mer:
Men enligt Jonas Bjelfvenstam tillsattes samtidigt en tillförordnad biträdande IT-direktör som är svensk medborgare och säkerhetsprövad för att kunna hantera frågor som omfattas av stark sekretess. It-direktören skulle på så vis inte ta del av några skyddsvärda uppgifter. Bjelfvenstam tycker att det är rimligt att kräva att chefen också håller sig undan från uppgifterna.
– Ja, det är i högsta grad rimligt. Det är en avdelning med flera hundra medarbetare. Det är ganska mycket man behöver hantera som inte har ett dugg att göra med säkerhetsskyddade frågor, säger han till tidningen.
It-säkerhetsbolaget Advenicas tekniska chef Jonas Dellenvall säger till TT att det är svårt att lyckas med en sådan lösning.
– Svårigheterna ligger i att se till att en person i den ställningen inte exponeras för skyddsvärda uppgifter, säger han.
Dellenvall säger att det i detta fall inte verkar röra sig om en medveten överträdelse – till skillnad från den tidigare it-skandalen i Transportstyrelsen.