Populärteknik

Androidgrundarens företag Essential går i graven

Andy Rubins mobiltelefonsföretag Essential har nu gått i graven. Foto: TT
Andy Rubins mobiltelefonsföretag Essential har nu gått i graven. Foto: TT

Succén uteblev för mobiluppstickaren Essential – och nu meddelar företaget att man lägger ner.

Publicerad

När Androidgrundaren Andy Rubin drog igång sitt nya företag Essential Phone blev det snabbt ett av de mest hajpade företaget i Silicon Valley.

En ny mobiltillverkare som skulle upp och slåss med teknikdrakarna Apple och Samsung. Men succén uteblev.

Den första telefonen, med samma namn som företaget, släpptes 2017. Trots att det var en av de första telefonerna med skärm som täckte nästan hela fronten så floppade den. Man sålde bara 88 000 exemplar under de första sex månaderna, vilket pressade fram rejäla prissänkningar.

Uppföljaren blev det inget av. Men i oktober 2019 skrev Ny Teknik om att Andy Rubin laddade om, med den märkliga telefonen som gick under namnet ”Gem”. Designen på konceptet förde tankarna till en fjärrkontroll. Några detaljer om mobilen avslöjades inte då – och någon produkt på marknaden blir det inte heller.

För nu läggs företaget ned. Så här skriver Essential om beslutet på sin hemsida:

"Vår vision var att uppfinna en mobil dataparadigm som mer sömlöst integrerades med människors livsstilsbehov". Trots våra ansträngningar har vi tagit Gem så långt vi kan men har tyvärr ingen tydlig väg för att leverera den till våra kunder. På grund av detta har vi tagit det svåra beslutet att upphöra med verksamheten och stänga ned Essential”.