Övriga nyheter

Andelen FoU-jobb i lågkostnadsländer ökar

Arbetare i ett utvecklingscenter för Hewlett-Packard i Liaoning-provinsen i Kina. Bilden har inget med företagen i artikeln att göra. Foto: Ap/TT
Arbetare i ett utvecklingscenter för Hewlett-Packard i Liaoning-provinsen i Kina. Bilden har inget med företagen i artikeln att göra. Foto: Ap/TT

Ericsson har 6 400 FoU-anställda i lågkostnadsländer. Det är en fjärdedel av koncernens alla forskare och utvecklare. Ny Tekniks granskning visar att ökningen offshore är 13 procent.

Publicerad

Sveriges statsminister och Kinas premiärminister har en sak gemensamt. Båda är bekymrade över de inhemska företagens flytt av forskningen till lågkostnadsländer.

Stefan Löfven tänker på den ökade etableringen i länder som Kina, Indien och Polen. Medan Li Keqiang räds ökad konkurrens från Vietnam och Bangladesh där FoU-kostnaderna är ännu lägre.

Ny Teknik har frågat företagen på listan hur många av de FoU-anställda som jobbar i lågkostnadsländer.

Ämnet är fortfarande känsligt. Ett antal av de stora bolagen har avstått från att lämna ut uppgifterna. Bland annat Astra Zeneca, Sony Mobile och ABB på listans topp-tio.

Men det finns också många företag som vågar stå för sina ökade satsningar:

Exempelvis Tieto, som dragit ner i Sverige, men ökade antalet FoU-anställda i lågkostnadsländer med 30 procent. AB Volvo och Sandvik har också ökat satsningen offshore, samtidigt som FoU-styrkan i Sverige ligger kvar på samma nivå som året innan.

Sammantaget har de företag, som lämnat uppgifter om lågkostnadsländer, nästan 21 000 forskare och utvecklingsingenjörer i länder som Kina, Indien, Filippinerna, Ryssland, Vitryssland, östeuropiska länder samt Central- och Sydamerika.

Ökningen på ett år är 13 procent. Den siffran gäller de 35 företag som lämnat information för både 2013 och 2014. I den siffran ingår inte Ericssons uppgifter, som saknas för 2013.

Ericssons FoU-satsning i lågkostnadsländer är överlägset störst bland dem på listan. 6 400 FoU-anställda arbetar i länder som Brasilien, Kina, Tjeckien, Estland, Ungern, Indien, Mexiko, Polen, Sydafrika och Vietnam. Det är en fjärdedel av Ericssons hela FoU-styrka.

It-företaget IFS, som började flytta sin utveckling till Sri Lanka för snart 20 år sedan, hymlar inte med att lägre kostnader varit avgörande. ”Där får vi mer kundnytta per investerad krona.”

Men annars är det inget företag som anger att den ökade satsningen i lågkostnadsländer beror på just de lägre kostnaderna. ”Att vara nära kunderna på en växande marknad” nämns i stället ofta som ett skäl.

Detta är numera en viktig faktor, bekräftar tidningen The Economist i sin rapport ”Asia’s evolving R&D landscape”. Men de låga kostnaderna bidrar fortfarande till beslutet om etableringarna, konstaterar rapportförfattarna.