Krönikor

Analys: ”Kan Ipad bli en dator på riktigt nu?”

Foto: TT
Foto: TT

Apple har kämpat i åratal för att få paddan att konkurrera ut billiga bärbara datorer. Med nya IpadOS och musstöd kanske Apple till sist kan lyckas, skriver Ny Tekniks reporter Simon Campanello.

Publicerad

Efter flera år av sega keynotes var det enligt proffstyckarna som att Apple under måndagskvällen hittat gnistan igen. Utvecklarkonferensen WWDC sparkade igång med en sedvanlig uppradning av vårens nyheter.

Kanske stal 300 000-kronorsdatorerna och den nya inloggningstjänsten Sign in with Apple rampljuset. Men den stora segraren var väl ändå paddan? Ända sedan Apple lanserade sin trendsättande surfplatta för dryga nio år sedan har det debatterats om den kan ersätta en laptop eller mest är bra för att ungarna ska hålla tyst(are) i bilen.

Själv är jag konservativ här. Operativsystemet Ios är för låst för min smak. Det funkar fint på mobilen, men känns inte som en jobbmiljö.

Jo, jag har följt de evighetslånga forumtrådarna från Apple-frälsta som bygger upp hela kontorsmiljöer kring sina paddor. Programmerare som stolt visar hur de lyckas hitta kringelikrokiga vägar för att göra Ipaden till en fullgod utvecklarmiljö och så vidare.

Men det finns inte en chans i världen att jag hivat min Macbook för att ersätta den med en Ipad Pro. Men Apple ger förstås inte upp.

Sakta har Ipadens egen version av Ios blivit bättre för oss bakåtsträvare. Med ordentligt stöd för multitasking och möjligheten att ha flera programfönster sida vid sida börjar vi krypa närmare en laptopupplevelse.

Och igår hände grejer. Det långlivade ryktet om att Ipad, likt Apple Watch, ska få ett helt eget operativsystem bekräftades. Ipad OS med widgets på hemskärmen, ett nytt multitaskingsystem och en desktopversion av Safari börjar kännas misstänkt lik en dator.

Fast den i mitt tyckte största nyheten levererades inte från scen. Bomben kom från en utvecklare som snabbt laddade ned betaversionen av Ipad OS och hittade vad vi alla väntat på: musstöd.

The Verge skriver att Ipados verkar få fullt stöd för att koppla in en mus via antingen Bluetooth eller usb.

Addera streamingtjänsterna för tv-spel som ska lanseras senare i år. Både inhemska Apple Arcade och konkurrentens Google Stadia ska fungera på Ipad.

En sista ingrediens är Apples nya, lite lätt galna prissättning på datorer. När nya Macbook Air, tidigare en populär dator för Mac-törstande personer som inte vill ruinera sig, lanserades i höstas fick instegsmodellen det facila priset 14 995 kronor.

Det tar emot att erkänna. Men om vi fortsätter på det här spåret är det väl dags att svälja stoltheten och byta den tjocka och numera svindyra Macbook:en mot en lättviktig och betydligt prisvänligare Ipad. Så länge det sitter en trådad mus i den förstås.