Populärteknik
Amerikanska armén satsar på supersoldater med exoskelett
Lockheed Martin har vunnit ett mångmiljonkontrakt på att utveckla exoskelett för amerikanska supersoldater. Tekniken kan öka en individs styrka med upp till 30 procent.
Tekniken ska utgå ifrån exoskelett som utvecklats för civilt bruk av kanadensiska B-Temia. Deras batteridrivna exoskelett bärs utanpå byxorna och används främst för personer som har en funktionsnedsättning och behöver mer kraft för att gå.
Systemet har en rad sensorer som mäter belastning och använder ai-algoritmer för att se till att ge rätt mängd kraft på rätt plats för att förstärka användarens rörelser.
Nu vill den amerikanska armén utreda hur samma lösning kan användas av soldater i fält, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Försvarsföretaget Lockheed Martin gick i förra veckan ut med att de vunnit ett tvåårskontrakt på 6,9 miljoner dollar, drygt 62 miljoner kronor, för att anpassa och utveckla B-Temias teknik för militärt bruk.
"Vi ska ta några av världens allra mest vältränade och högpresterande individer och utöka deras kapacitet ytterligare", säger Keith Maxwell som är produktansvarig på Lockheed Martin till Reuters.
En amerikansk soldat som befinner sig i en krigszon kan bära på skyddsutrustning, mörkerglasögon och radiosystem som väger in på upp till 65 kilogram. Tanken är att exoskeletten ska avlasta soldaterna så att de håller sig mer utvilade och alerta i fält.
Tidigare studier har visat att Lockheed Martins exoskelett kan öka en soldats arbetskapacitet upp till 27 gånger, och öka soldatens styrka med runt 30 procent.
B-Temias exoskelett kostar bortåt en kvarts miljon kronor per enhet. Lockheed Martin uppskattar att ett exoskelett för militärt bruk också handlar om en investering på hundratusentals kronor per uppsättning, men ger inget närmare belopp.
Även Ryssland och Kina har investerat stora belopp i utvecklingen av exoskelett för militärt bruk, och en lång rad företag utvecklar liknande teknik för att användas inom exempelvis tillverkningsindustrin.