Digitalisering

Amazons kovändning: pausar försäljning av teknik för ansiktsigenkänning

Ansiktsigenkänning finns på flera håll i världen. Här vid en kontroll på flygplatsen i Orlando i Florida, USA. Arkivbild. Foto: John Raoux/AP/TT

Amazon slutar sälja sin teknik för ansiktsigenkänning till amerikansk polis. Beslutet gäller under ett års tid, i väntan på ny lagstiftning. Ny Teknik ställde frågor till Amazon om denna verksamhet redan för ett år sedan – men fick inget svar.

Publicerad

Rekognition, som Amazon kallar tekniken, ska däremot fortsatt erbjudas till organisationer som bekämpar trafficking.

Mordet på George Floyd av amerikansk polis har lett till en enorm proteströrelse, i och utanför USA. Med protesterna har också följt krav på stora reformer.

Och några av teknikjättarna har bestämt sig för att lyssna på kritiken. Häromdagen beslöt IBM att avsluta all utveckling och försäljning av ansiktsigenkänning, vilket Ny Teknik skrev om.

”IBM motsätter sig bestämt och kommer inte att ha överseende med att någon teknik, inklusive ansiktsigenkänning från andra tillverkare, används för massövervakning, rasprofilering, brott mot mänskliga rättigheter eller något annat syfte som strider mot våra värderingar”, meddelade vd Arvind Krishna.

Amazons budskap är något vekare. ”Vi har förespråkat att beslutsfattare ska anamma en mer robust reglering när det gäller etisk användning av ansiktsigenkänning och under de senaste dagarna har kongressen signalerat att den är redo att anta denna utmaning. Vi hoppas att detta moratorium, som gäller under ett år, ska ge kongressen tillräckligt med tid att implementera regler, och vi är redo att hjälpa till om så önskas”, skriver företaget.

Så lät det inte i fjol. Via en svensk pr-firma klagade Amazon på delar av en artikel som Ny Teknik hade publicerat. I artikeln stod att ”ansiktsigenkänningsteknik fått skarp kritik för att den är bra på att skilja på vita män, men har i vissa uppmärksammade fall buntat ihop människor som tillhör etniska minoriteter. Ta bara Amazons Rekognition, som fick för sig att afroamerikanska kongressledamöter var samma personer som fångats på så kallade mug shots, bilder på misstänkta förbrytare.”

Amazon ansåg att texten var vilseledande och att Ny Teknik skulle ”förtydliga texten på den punkten”.

Ny Teknik undlät att göra några förändringar i artikeln, och passade i stället på att skicka två frågor till Amazon:

Varför säljs tekniken till rättsväsende när den går att missbruka? Varför säljs tekniken till rättsväsende innan den lagstiftning Amazon efterlyser är på plats?

Då fick vi inga svar.