Populärteknik

Amazon-miljardärens rymdbolag Blue Origin slog rekord

Foto: Blue Origin
Foto: Blue Origin

En framgång för Jeff Bezos företag Blue Origin, samt ett viktigt steg för Nasa. Den 13 oktober genomförde raketen New Shepard sin 13:e flygning och resan innebar ett nytt rekord i återbruk.

Publicerad

Rymden kommer allt närmare och ett av de privatföretag som satsar stort på att kommersialisera rymdturism är Jeff Bezos Blue Origin. Och även om Amazon-grundarens bolag ligger lite i mediaskuggan som kastas av Elon Musks Space X, så gör de stadiga framsteg.

Nu senast genomförde bolaget en rymdfärd med sin New Shepard-raket, och när den åter landade på marken så hade den satt nytt rekord. Detta då det var den sjunde gången i följd som samma raket användes.

Men turen var inte enbart till för att testa återbruk – med ombord hade man även utrustning för vetenskapliga ändamål. Totalt sett var det ett dussin olika enheter, bland annat sensorer för omloppsflygning, nedstigning och landning som rymdmyndigheten Nasa ämnar använda för kommande månexpeditioner. Den här gången var landningssensorer monterade utanpå New Shepard-raketen – vilket var nytt.

– Dagens flygning var inspirerande. Att använda New Shepard för att simulera landning på månen är en spännande förlöpare till vad Artemis-programmet kommer att innebära för Amerika. Tack till Nasa för att de är vår partner och grattis till Blue Origin-teamet som nu tagit ytterligare ett steg mot att återkomma till månen för att stanna, säger Bob Smith, vd för Blue Origin, i ett uttalande.

Flygningen den 13 oktober var det första av två planerade uppdrag för att testa Nasas landningsteknik. Här kan du se hela flygningen:

Fakta: New Shepards 13:e flygning

Sjunde raka flygningen med en och samma raket (ett nytt rekord – tidigare låg det på fem).

13:e framgångsrika landningen av besättningskapseln (alla flygningar i programmet).

Besättningskapseln nådde en höjd av 106 kilometer över havet (mean sea level, MSL).

Flygningen pågick i tio minuter och nio sekunder.

Maxhastigheten vid uppskjutningen var 3 592 km/h.