Populärteknik

Amazon Echo nu som mikrovågsugn, vägguttag och i bilen

Nu ska Alexa hänga med in i köket, bilen och brandvarnaren. Amazon har breddat utbudet i sin Echo-serie med en lång rad nya produkter för det smarta hemmet.

Publicerad

Under torsdagen presenterade Amazon en uppsjö av nya produkter för smarta hem. Från en serie nya högtalare till ett uppkopplat vägguttag och en smart mikrovågsugn – och för de som vill ha en röstassistent i bilen finns nu en Echo Auto.

Det har gått fyra år sedan Amazon mer eller mindre egenhändigt skapade en marknad för röststyrd hemelektronik med den smarta högtalaren Echo och röstassistenten Alexa. Utbudet av smarta hem-produkter från Amazon har sedan ökat, och nu slår man på stort med ett tiotal nya prylar.

Tre nya basenheter

Echo Dot, Echo Plus och Echo Show kommer alla i nya, uppdaterade utgåvor. Det är alltså själva basenheten som du sedan ansluter andra smarta prylar till. Förutom bättre ljud och ny design är en stor nyhet att Echo Plus får stöd för vissa röstkommandon (som att tända och släcka lamporna) även när den inte kan ansluta till internet.

Echo Auto

Det finns redan bilar där Alexa är tillgänglig som en app, men Echo Auto är en liten högtalare som går att integrera med nästan vilken bil som helst.

Den går att fästa på instrumentbrädan och kopplar upp sig mot bilen antingen via Bluetooth eller 3,5-millimetersuttaget och får ström via usb eller cigrettändaruttaget, skriver The Verge. Dessutom behöver den koppla upp sig mot en mobiltelefon för att få internetanslutning.

Echo Auto kommer att släppas till ett fåtal utvalda kunder mot slutet av året, och tanken är en fullskalig lansering under nästa år. Prislappen i USA hamnar kring 50 dollar.

Fler uppkopplade saker hemma

Echo-serien utökas dessutom med en väggklocka (det går att be den sätta ett larm), ett smart vägguttag i samma anda som det Ikea är på väg att lansera och ett uppkopplat larmsystem som både tjuter som ett brandlarm och kan skicka en notis till mobilen om den misstänker ett inbrott.

Men det som kanske höjde flest ögonbryn är en mikrovågsugn som går att röststyra om den kopplas upp mot en Echo-högtalare. Den har ett rätt blygsamt pris på 60 dollar i USA och när du skjutsat in tallriken med matrester kan du säga "Alexa, kör på full värme i två minuter" istället för att trycka på knappar som en vanlig dödlig.

Bättre ljud som kan konkurrera med Sonos

Den sista storsatsningen är ett ljudsystem som faktiskt börjar likna något. Echo-högtalarna har inte varit någon fröjd för örat jämfört med uppkopplade högtalare från exempelvis Sonos. Det har förstås inte varit huvudsyftet heller, men med gårdagens lanseringar kan Amazon bli en konkurrent.

Dels handlar det om en 100-watts subwoofer för 130 dollar som kan komplettera det lite klenare ljudet från Echo Dot eller Echo Plus, dels om möjligheten att enkelt koppla upp en stereo eller högtalare mot Echo-nätverket hemma.

Den lilla pucken Echo Input går att koppla in i ett par vanliga högtalare så att de går att styra med Alexa, och förstärkaren Echo Link Amp och recievern Echo Link gör samma sak för passiva högtalare eller gammal hederlig stereoutrustning.