Populärteknik

Aluminium förbättrar ditt wifi

Trött på att ditt trådlösa nätverk inte når hela bostaden? Aluminiumfolie kan vara lösningen.

Publicerad

Du kanske någon gång har tänkt tanken att din rulle med aluminiumfolie kan användas till att förbättra signalen i ditt ganska sopiga trådlösa nätverk? Då är du inte helt fel ute.

Eurekaalert rapporterar att forskare vid Dartmouth College har upptäckt att 3d-printade signalreflektorer – som består av ett tunt lager metall och plast – drastiskt kan förbättra den trådlösa signalen i ett hem.

Experimenten grundar sig i tanken om att ställa en aluminiumburk bakom en router för att rikta signalen bort från ”döda ytor”, som en vägg mot gatan eller andra hinder. Gruppen analyserade en yta och skapade anpassade reflektorer för att optimera signalen dit man ville.

Därefter matade man sitt system, Wiprint, med data som sedan utformade optimala plastreflektorer och printade dessa i en 3d-skrivare. Det sista steget? Täcka föremålet med aluminiumfolie och placera objektet på routern.

Videon nedan visar mer detaljerat hur forskarna skapade sina wifisignalshöjare.

Nästa steg för forskargruppen är att komma på hur man skapar reflektorer i andra material än 3d-printad plast. Målsättningen är att reflektorerna ska finnas i ett anpassningsbart material som tillåter att man kan ändra formen själv.