Populärteknik

Allt vi vet om Iphone 13 – som släpps 2021

Apple har bjudit in till ett lanseringsevent med sloganen California streaming. Foto: Apple
Apple har bjudit in till ett lanseringsevent med sloganen California streaming. Foto: Apple
Även 2021 års Iphone 13 kan få samma design som årets Apple-lurar, enligt rykten. Foto: Macrumors
Även 2021 års Iphone 13 kan få samma design som årets Apple-lurar, enligt rykten. Foto: Macrumors
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Här samlade Ny Teknik de mest trovärdiga uppgifterna om pris, släppdatum och funktioner inför lanseringen av Apples nya mobil Iphone 13.

Publicerad

2021-09-14: Nu är Iphone 13 presenterad

Här kan du läsa om Iphone 13-serien. Pris, specifikationer, kamera och så vidare. Det blev totalt 4 nya Iphone-modeller.

2021-09-08: Iphone 13 lanseras den 14 september

Den 14 september klockan 19.00 håller Apple ett lanseringsevent med undertiteln California Streaming, meddelade teknikjätten under tisdagen.

För andra året i rad är eventet helt digitalt, och direktsänds via bland annat Apple TV och Youtube.

Vi förväntar oss att Apple lanserar fyra nya telefonmodeller i Iphone 13-serien, samt nya Apple Watch Series 7. Läs mer om vilka uppgifter som läckt ut om de nya telefonerna i artikeln nedan.

IOS 15 – här är nyheterna

Lanseringsdatum för Iphone 13 är som ovan skrivit nu bekräftat. 14 september.

Och om Apple gör som tidigare år bör en uppdatering av operativsystemet också ligga nära. Den här gången IOS 15 alltså. Apple presenterade IOS 15 under eventet wwdc i juni. Så vad som väntar är redan känt. Men låt oss friska upp minnet lite med några av de nya funktionerna.

Facetime

Här händer det grejer. I gruppchattar ska man få ett bättre, mer rumsligt ljud. Personen som pratar kommer också att vara den som hamnar i fokus på skärmen. Användaren ska via inställningar kunna göra att ljudet från rösten skiljer sig från eventuellt bakgrundsljud. Det läget kallas för Isolation Mode.

Nytt är också Facetime-länkar. Du kommer att kunna skicka ut länkar för framtida samtal och skicka i vilken app som helst. Jaha? Ja, alltså även Android-användare kan ansluta till dessa möten. Stor grej!

Shareplay

Nu blir det delningsfest. Och den pågår under vad Apple kallar för Shareplay. Du ska alltså kunna dela din skärm, lyssna på musik eller spela upp en video under Facetime-samtal. Video och ljud kommer vara synkat med alla i samtalet. De andra i samtalet kommer också ha möjlighet att pausa, bläddra tillbaka, eller liknande.

Fokusläge

Som det kan plinga i telefonen. Men det nya läget Focus ska det vara slut med det. Användaren ska kunna säga till sin telefon vilken typ av notiser den ska släppa igenom. Det finns fyra lägen att välja mellan: Personligt, stör ej, arbete och sömn. Så om du till exempel ställer in fokus arbete, så kommer enheten att föreslå vilka arbetsrelaterade notiser den ska släppa igenom. Du kommer också kunna ändra dessa inställningar själv.

Meddelanden

Här kommer Apple med en helt ny design. Bolaget släpper också en ai-baserad meddelandesammanfattning. Alltså, telefonen kommer att organisera dina meddelanden efter hur viktiga de är för dig, för att sedan servera dem till dig sammanfattat. Ai:n baserar detta på hur ofta du interagerar med telefonens olika appar. En gnutta smarthet skadar ju inte i det vi annars kallar för notifikationstrasslet.

Siri

Siri kan redan i dag meddela om det trillar in notiser, när du har hörlurar på dig. Nu kommer Siri även att kunna säga vad notiserna innehåller. Du ber helt enkelt assistenten läsa upp vad som står på startskärmen just nu. Så slipper du ta upp telefonen ur fickan.

Live-text

Ta ett foto där du skrivit ner något, mötesanteckningar, telefonnummer, eller liknande sen kan telefonen kopiera texten.

Det kommer även att finnas en inbyggd uppslagsfunktion. Om du till exempel tar en bild av en blomma som du inte vet vilken sort det är så kanske telefonen kan svara på det åt dig.

Översättning

Med uppdateringen kommer en ny form av översättningsfunktion, Live translate. Direktöversättning alltså. Den ska göra att lättare för samtal mellan två olika språk. Översättning av tal är inte helt nytt, men det påstås bli smidigare med IOS 15.

TL;DR

IOS 15, vad är det? Apples nästa stora uppdatering av operativsystemet. Det kommer med en stor mängd nya funktioner. Facetime och delning är en stor grej.

När släpps det? Förmodligen kort efter Apple-eventet den 14 september.

Vad kostar det? Det är gratis.

2021-08-30: Ming-Chi Kuo Iphone 13 får stöd för satellituppkoppling

När Apple-analytikern Ming-Chi Kuo talar, ja, då rapporterar vi (ibland).

Den här gången säger den ofta träffsäkra analytikern att Iphone 13-modellerna, som släpps nu i höst, kommer att ha stöd för satellituppkoppling, skriver Macrumors.

Vad är poängen med det då? Det kommer göra att telefonerna har täckning även i områden där 3g, 4g och 5g saknas. Telefonen kommer då i stället att ansluta till satelliter i låg omloppsbana.

Ett exempel på en leverantör för satelliter i låg omloppsbana är Spacex Starlink. Men den mest troliga samarbetspartnern för Apple sägs vara Globestar.

Enligt Kuo tros Apple i framtiden ha egna planer för satelliter i låg omloppsbana. Dessa ska ge ”innovativa upplevelser” för enheter som mixed reality-headset, elbilar och andra iot-tillbehör.

Även 2021 års Iphone 13 kan få samma design som årets Apple-lurar, enligt rykten. Foto: Macrumors
Även 2021 års Iphone 13 kan få samma design som årets Apple-lurar, enligt rykten. Foto: Macrumors

2021-08-27: Chipbrist leder till dyrare Iphone 13

Årets Iphone-modeller kan bli dyrare än Iphone 12-serien. Orsaken sägs vara att chiptillverkaren TSMC planerar att öka priserna med upp till 20 procent från årsskiftet, enligt en rapport från Digitimes som Macrumours tagit del av.

Prisöjningen tros vara en följd av den globala halvledarbristen som påverkat företag världen över. Här i Sverige har produktionen hos både AB Volvo och Volvo Cars i omgångar stoppats på grund av bristen på halvledare.

Apple är en av TSMC:s största kunder och förväntas få en relativt låg prishöjning, någonstans mellan tre och fem procent. För att kompensera de ökade utgifterna överväger Apple enligt uppgifterna att öka priset på Iphone 13.

2021-08-24: Då släpps Iphone 13 – i rött guld?

De senaste veckorna tror sig flera analytiker ha hittat svaret på frågan vi alla ställer oss: när släpps nästa Iphone? Den samlade bedömningen är att den 14 september är det mest troliga datumet.

Lanseringen av Iphone 12-serien blev som bekant uppskjuten till oktober, men i år är vi tillbaka till ett mer normalt datum. Sannolikt sker lanseringen den tredje veckan i september, enligt en analytiker på Wedbush, rapporterar Macrumours.

Apple håller helst hov på tisdagar, därmed den 14 september. Även den taiwanesiska analysfirman Trendforce tippar att det är rätt dag.

Samtidigt kommer en lite mer kosmetisk nyhet – färgen rose gold kan vara på väg tillbaka. En ny läcka påstås visa en kommande Iphone-modell i rött guld, fast betydligt mörkare än senast färgen var aktuell på en Iphone. Det rapporterar bland annat Techradar med hänvisning till Twitter-kontot Majin Bu.

2021-06-10: Lidar i samtliga nya Iphone-modeller?

Daniel Ives, analytiker på Wedbush, sa absolut inget nytt när han nyligen siade om att Iphone 13 Pro och 13 Pro Max (om det nu blir namnet på värstingmodellerna) får upp till 1 terabyte lagring. Den som scrollar ner en bit i denna artikel kan se att den uppgiften förekommit flitigt redan.

Däremot påstod Ives också, enligt sajten Macrumors, att samtliga av årets Iphone-modeller får lidarsensorer. Lidar gjorde debut på Iphone 12 i fjol, men var då förbehållen Pro och Pro Max-varianterna.

Det kan tyckas märkligt att Apple satsar på lidar, men företaget har onekligen blicken fäst på framtiden i det avseendet.

En annan analytiker, Ming-Chi Kuo, har dock tidigare uppgett att han tror att lidar fortsatt kommer att vara förbehållen Pro och Pro Max.

2021-03-10: Ultravidvinkel med autofokus

En mindre sensorhaka på framsidan, Pro- och Pro Max-skärmar med 120 hertz-uppdatering, ultravidvinkelobjektiv med autofokus och större batteri. Det är några nyheter vi kan förvänta oss till Iphone 13 enligt analytikern Ming-Chi Kuos kristallkula.

Ming-Chi Kuo uppger att det precis som i fjol rör sig om fyra modeller, inklusive en ny Mini-version. Det kan dock komma att ändras med tanke på att Iphone 12 Mini inte alls blivit den succé Apple förväntat sig.

Vad mer? Jo, en ny Iphone SE med vassare processor och 5g-stöd sägs vara på gång till 2022.

2021-03-01: Iphone 13 kan få hela 1 TB lagringskapacitet

Iphone 12 går som mest att få med 512 GB lagringskapacitet. Men med nästa generation kan det vara läge att uppgradera det till 1 TB. Enligt analytiker på investmentbolaget Wedbush tyder analyser av Apples försörjningskedja på att 1 TB kommer att vara ett alternativ när Iphone 13 lanseras.

När det gäller lagringskapacitet ligger Apple annars lite efter konkurrenterna. I dag finns 1 TB lagring bara i Ipad Pro, medan Samsung har haft det som alternativ för sina telefoner i nästan två år.

2021-01-19: Fingeravtrycksläsaren gör comeback?

Årets versioner av Apples smarttelefoner kan komma att få namnet Iphone 12S. Och det är förstås en indikation på att uppgraderingarna jämfört med fjolårets Iphone 12-familj - som bland annat bjöd på en ny design och en minimodell - är relativt blygsamma.

Om nya uppgifter från Apple-experten och Bloomberg-reportern Mark Gurman är något att gå efter lär dock åtminstone en nyhet bli omdiskuterad: Apple uppges överväga att avlägsna lightningporten på en eller flera av årets Iphone-modeller. Som du kan se nedan i den här artikeln har det här rapporterats tidigare, och det är oklart om Gurman talat med samma källor som sajten Macrumors.

Utan lightningport kan en sådan telefon laddas trådlöst via exempelvis Apples egna magnetiska Magsafe-laddare.

En annan uppgift i Bloomberg-artikeln är att Apple kan komma att förse årets Iphone-modeller med fingeravtrycksläsare som i så fall ska bakas in i skärmen (Apples tidigare lösningar med fingeravtrycksläsare har placerats nedanför skärmen). Det här sägs inte innebära några förändringar för Face Id, den ansiktsigenkänningsteknik Apple använt sedan 2017, men det blir ett extra alternativ som bland annat gör det enklare att identifiera sig om man bär ansiktsmask.

Vid sidan om spekulationer kring årets modeller skriver Mark Gurman att Apple arbetar med en vikbar telefon, men det sägs vara högst osäkert om företaget någon gång kommer att lansera den.

2020-12-01: Iphone 13 helt utan portar?

Lanseringen av Apples nästa telefon ligger många månader bort, men i sedvanlig ordning har ryktessäsongen redan dragit igång.

# Sajten Macrumors skriver att 2021 års Iphone, den trettonde i ordningen, sannolikt kommer att släppas i fyra modeller, precis som Iphone 12. I år fick Applelurarna en ny design, och enligt förhandsryktena kommer plattare formen att bestå även under nästa år. Det skulle innebära att telefonerna får storleken 5,4 tum, 6,1 tum och 6,7 tum.

• En intressant spekulation är att Apple ska skippa Lightning-porten på åtminstone en av 2021 års fyra Iphone 13-modeller. Telefonen skulle i så fall förlita sig helt och hållet på trådlös laddning, vilket Ny Teknik spekulerade om i vårt test av Iphone 12 Mini.

Ryktena om att åtminstone en av Iphone-modellerna med väntat släpp 2021 kan bli utan portar dök upp redan för två år sedan. Vi får se vad tiden utvisar, helt enkelt.

• Enligt den välkända Appleläckaren Jon Prosser kan nästa Iphone få en lagringskapacitet på maximalt 1 terabyte. Det skulle innebära en fördubbling av lagringen, då Apple haft 512 gigabyte som tak sedan lanseringen av Iphone XS.