Populärteknik

Allt vi vet om Apples vikbara Iphone

En konceptbild av en vikbar Iphone. Foto: iOSBetaNews
En konceptbild av en vikbar Iphone. Foto: iOSBetaNews

När blir Apples första vikbara Iphones verklighet? Här samlar Ny Teknik de mest trovärdiga uppgifterna om pris, släppdatum, specifikationer och funktioner.

Publicerad

Testar E-ink i vikbar Iphone? (2022-05-18)

E-inks teknik i en vikbar Iphone. Kan det vara något? Det sägs i alla fall vara planen för den sekundära skärmen i en hopfällbar Iphone, uppger Apple-analytikern Ming-Chi Kuo (ja, vem annars).

Ming-Chi Kuo skriver att Apple testar E-ink-tekniken electronic paper display (EPD) för framtida vikbara Iphones och Ipads. Enligt analytikern har tekniken potential att bli en standardlösning för vikbara enheter tack vare att den är så energisnål.

E-ink vadå? Deras teknik är alltså av samma typ som används i läsplattor som Kindle. Skapad för att likna papper och kommer dessutom med extremt låg energiförbrukning. De första generationerna hade bara stöd för svart och vitt. Men senare generationer visar fler färger.

Det finns dock nackdelar med EDP. Uppdateringsfrekvensen är väldigt långsam, vilket inte gör något på en läsplatta där användaren bläddrar typ var 30:e sekund.

Däremot passar inte tekniken på förstaskärmar på en mobil – men desto bättre på sekundärskärmar där innehållet är mindre dynamiskt. Man kan ju också tänka sig att tekniken kommer utvecklas en del fram till 2025.

För någon vikbar Iphone eller Ipad tillverkas inte någon fabrik ännu. Tidigare rykten menar att 2025 kan bli året då Apple släpper sina första vikbara enheter.

”Apple testar vikbar oled-skärm” (2022-05-11)

Ny Teknik har tidigare rapporterat att Apple genomför tester av en vikbar mobil eller surfplatta med 9-tumsskärm, enligt den välkände analytikern Ming-Chi Kuo.

Nu har den sydkoreanska sajten The Elec publicerat färska uppgifter som kan avslöja nya detaljer om Apples vikbara skärmar.

Enligt uppgiftslämnare som The Elec varit i kontakt med utvecklar Apple en ny typ av oled-skärm där polariseringsfiltret tagits bort. Genom att ta bort filterlagret hos skärmarna, ska det vara möjligt för Apple att bygga tunnare, vikbara oled-paneler.

Polariseringsfiltret är ett av flera lager i en oled-skärm, och har som funktion att motverka reflektioner i skärmen.

Kan påverka batteritiden?

Nackdelen med att bygga oled-paneler utan polariseringsfilter är att skärmens ljusstyrka måste ökas som kompensation – vilket i sin tur påverkar batteritiden negativt.

Samsung, som också utvecklar oled-skärmar utan polariseringsfilter, vill lösa problemet genom att ersätta ovanstående lager med ett färgfilter.

Som exempel adderar ett polariseringsfilter en tjocklek på 50–100 mikrometer, eller mikroner, på en oled-skärm. Ett lager bestående av ett färgfilter är i sin sida endast upp till 5 mikrometer tjockt.

"Högre upplösning på skärmen"

Tidigare uppgifter gör gällande att pixeltätheten på Apples vidkbara skärmar för mobiler och surfplattor ska ligga någonstans mellan en Iphone och en Ipad, men specifikationerna kan komma att ändras. Enheterna som testas nu sägs vara till för att utvärdera flera nyckeltekniker.

Det har under flera år spekulerats i att Apple utvecklar enheter med vikbara skärmar. Men några faktiska produkter har dröjt trots att konkurrenter som Samsung och Huawei har vikbara telefoner till salu sedan flera år.

Vikbar Iphone släpps senare än väntat

Ming-Chi Kuo har tidigare spekulerat i att Apple ska släppa sin första vikbara enhet under 2024, men bedömer nu att det kommer att ske tidigast under 2025.

Först ut blir troligen en ”vikbar Ipad eller en hybrid mellan en Ipad och en Iphone”, skriver Ming-Chi Kuo på Twitter.

Han bedömer att Apple kommer att börja med vikbara skärmar i mellanstorlek, för att sedan gå över till större skärmar (som rejälare surfplattor) först att till sist arbeta med vikbara skärmar i samma storlek som dagens Iphones.

Samtidigt kommer en rapport från sajten The Elec om att Apple och LG utvecklar vikbara oled-paneler för datorer och surfplattor. Dessa ska använda sig av en mycket tunn, vikbar glaspanel som skydd istället för det skyddshölje i plast som finns på dagens vikbara skärmar.