Övriga nyheter

Alla vinner på ökad digital vård

Snart flyttar vården till mobilen. Foto: Pixabay
Snart flyttar vården till mobilen. Foto: Pixabay
Sverker Brundin är redaktör för Ny Tekniks systertidning Digital Teknik Foto: Jörgen Appelgren
Sverker Brundin är redaktör för Ny Tekniks systertidning Digital Teknik Foto: Jörgen Appelgren

KRÖNIKA. Digital vård är glödhett, men att dela med sig av sina hälsodata är inte okomplicerat.

Publicerad

Som nyhetsbrevet Digital Teknik har berättat är det just nu en enorm tillväxt av företag som på olika sätt digitaliserar vården, inte minst med hjälp av appar och uppkopplade mätinstrument. Det har uppstått en stor flora av startupföretag på området.

Undersökningar på temat dyker upp nästan dagligen. Nyligen damp det ned en genomförd undersökning av Sifo på uppdrag av det digitalt inriktade vårdteknikbolaget Brighter, som visar att 70 procent av svenskarna kan tänka sig att dela sina personliga data med läkare eller vårdcentraler.

Intresset är översvallande, men här finns också enorma ekonomiska intressen. Brighter uppskattar till exempel att enbart de data som Sveriges diabetiker kan bidra med innebär en miljardmarknad.

Regeringen med it-minister Mehmet Kaplan i spetsen har nyligen satt upp målet att Sverige ska bli bäst i världen på att dra nytta av digitaliseringens möjligheter. Ett särskilt utpekat område är vården. Anledningen är att vården har hamnat på efterkälken, med ålderdomliga system och en lagstiftning som gör det svårt att få en överblick och ett utbyte av data. Det gör i sin tur att stora investeringar är att vänta.

It- och hemelektronikjättarna – som Samsung, Apple, Google och Microsoft – är naturligtvis medvetna om den stora ekonomiska potentialen. Därför sker satsningar på både vård och hälsa, med appar, armband och smartklockor som mäter allt från puls till steg.

Digitalisering leder också till oväntade lösningar på vårdens problem. Ett exempel är nystartsföretaget Akili Interactive Labs från Boston som använder datorspelsteknik för att behandla barn med adhd.

Enligt både riskkapitalbolag och läkemedelsjättar har digital terapi stor potential att både undersöka och lindra psykiska problem.

En nyckelfaktor i de flesta vårdtillämpningar är analys av stora datamängder. Ju mer data desto bättre möjligheter att kunna göra säkrare diagnoser och studier, och här ser till exempel IBM stor potential. Förra året startade it-jätten affärsenheten Watson Health, där ai-maskinen Watson ska användas för att ge smarta svar på svåra vårdrelaterade frågor. Nyligen lade IBM ett bud på 2,6 miljarder dollar på företaget Truven Health Analytics, det fjärde uppköpet sedan Watson Health startades.

Skulle du själv kunna tänka dig att dela med dig av din sjuk- eller hälsoinformation för att bidra till andras bättre hälsa? Själv gör jag det gärna. Och vanan att dela med sig av saker inom en mängd områden har allmänt sett väsentligt ökat under inflytande av speciellt Googles och Facebooks mobila tjänster.

Knäckfrågan är säkerhet och integritet. Jag vill ju inte att säljare, kriminella eller framtida arbetsgivare ska ha tillgång till mina mest privata data. Eller att min försäkringspremie påverkas.

Däremot vore det jättebra om tandläkaren direkt fick upp min sjukinformation och vilka relevanta mediciner jag tar. Det vill säga, att olika delar av vården visste mer om mig så att jag därmed skulle få en bättre vård.

Någonstans här finns en win-win-situation. Vården kan bli mycket bättre samtidigt som en mängd företag kan dra in pengar på det och skapa nya jobb. Kan det bli bättre?