Innovation

Alla detaljer om Musks miljontävling – som ska rädda klimatet

Elon Musk satsar stort på infångning av koldioxid. Foto: ZUMAPRESS.com / MEGA/TT
Ett exempel på CCS-teknik som används i dag är den här "koldioxidsugen" på Island. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Elon Musk drog återigen världens uppmärksamhet till sig när han skapade en tävling för att hitta den bästa tekniken för att fånga in koldioxid. Nu har kapplöpningen inletts.

Publicerad

Det är via stiftelsen X Prize Foundation som Elon Musk tillsammans med Musk Foundation anordnar den stora tävlingen. Med en total prissumma på 100 miljoner dollar, motsvarande 835 miljoner kronor, påstår de själva att det är den största pristävlingen någonsin. 

Målet är att hitta den bästa tekniken för infångning av koldioxid. Motiveringen till det lyder: ”För att nå Parisavtalets mål behöver vi modig, radikal teknisk innovation som inte bara minskar koldioxidutsläppen, utan faktiskt tar bort koldioxid som redan lagrats i luften och haven”.

Fyra års tävling

Alla typer av tekniker får delta i tävlingen, det viktiga är att de är koldioxidnegativa. Bidragen kommer av en jury att bedömas utifrån flera kriterier: 

Registreringen till tävlingen öppnar den 22 april. Tävlingen kommer sedan att pågå i fyra år, och avslutas 22 april 2025.  

Under de första 18 månaderna ska en jury välja ut de 15 bästa bidragen, som vardera kommer att få en miljon dollar. Samtidigt ska de 25 bästa bidragen från studenter belönas med stipendier på 200 000 dollar var.

Omvandlar gas

När tävlingen är över belönas det bästa bidraget med 50 miljoner dollar, andraplatsen med 20 miljoner, och tredjeplatsen med 10 miljoner. 

Den vanligaste teknik som i dag finns för att fånga in koldioxid kallas för CCS, kort för Carbon Capture and Storage. Metoden går ut på att fånga in koldioxid från exempelvis kraftverk och industrier, eller direkt från luften. Därefter kan gasen omvandlas till en hoptryckt vätskeform. Gasen kan då exempelvis lagras djupt under havsbotten. Därmed hamnar koldioxiden inte i atmosfären och bidrar inte till klimatförändringarna.