Digitalisering

Akut hjälpsökande når inte fram till SOS Alarm

Foto: TT
Foto: TT
”Det är naturligtvis allvarligt om telenätet inte fungerar när människor ringer efter hjälp”, säger SOS Alarms presschef Anders Klarström. Foto: Louise Billgert
”Det är naturligtvis allvarligt om telenätet inte fungerar när människor ringer efter hjälp”, säger SOS Alarms presschef Anders Klarström. Foto: Louise Billgert

Stora störningar i teletrafiken har drabbat hela landet. Hjälpsökande som ringer 112 kommer inte fram.

Publicerad

Just nu råder stora störningar i teletrafiken. Såväl fast och mobil telefoni som datatrafik drabbas. Post- och telestyrelsen följer utvecklingen, och ger rådet att ”växla mellan 2G- och 3G-näten för att se vad som fungerar bäst.”

Även hjälpsökande som ringer 112 drabbas, enligt Anders Klarström, presschef på SOS Alarm.

- Operatörer meddelar att pågående intervjuer avbrutits, och hjälpsökande uppger att de försökt ringa men inte nått fram. Det berör hela landet vad jag förstår. Det är naturligtvis allvarligt om telenätet inte fungerar när människor ringer efter hjälp, säger Anders Klarström.

SOS Alarm råder den som inte kommer fram att lägga på, och ringa upp igen.

- Och när pågående samtal avbryts ringer vi naturligtvis tillbaka, i de fall vi har numret. Men det har vi ju inte alltid, säger Anders Klarström.

Ny Teknik har ringt presstjänsterna hos Tele2 och Telia, utan att nå fram.

På Tele2:s hemsida meddelas att man har ”omfattande driftstörningar i hela landet som rör mobilsurf, röstsamtal och fastnätstjänster över 2G, 3G samt 4G”:

Telia har skickat ut ett pressmeddelande om ”störningar på 3G-nätet i hela landet”.

Telenors presstjänst nås faktiskt på telefon, och hinner precis bekräfta att man har problem eftersom man delar 2G- och 4G-nät med Tele2. Därefter bryts samtalet.