Digitalisering

Aktivister vill rädda forskarvärldens piratsajt

Foto: Alamy
Alexandra Elbakyan, grundare av Sci-Hub
Gustav Nilsonne, forskare i neurovetenskap och metavetenskap vid Karolinska Insitutet och Stockholms universitet. Foto: Matilda Lindberg

De stora vetenskapliga förlagen tar nu FBI till hjälp för att jaga personerna bakom forskarvärldens motsvarighet till The Pirate Bay – men aktivister kämpar mot nedstängning.

Publicerad

Sci-Hub ger tillgång till publicerad forskning och är världens främsta piratsajt på området. Genom webbplatsen går det att komma åt forskningsartiklar och vetenskapliga publiceringar som resten av världen oftast betalar tusentals kronor för – per publicering. Databasen har omkring 85 miljoner dokument även om den inte har uppdaterats sedan slutet av 2020, då en domstol i Indien utfärdade ett tillfälligt beslut om stopp, sedan Sci-Hub stämts av förlagen Elsevier, Wiley och American Chemical Society.

Sajtens grundare är Alexandra Elbakyan från Kazakstan och eftersom Sci-Hub inte har sin hemvist i USA är sajten svår att jaga för förlagen. År 2019 initierade USA:s justitiedepartement en undersökning av Alexandra Elbakyan och hennes verksamhet under förevändning att myndigheten ville ta reda på om hon samarbetar med rysk underrättelsetjänst för att stjäla amerikanska försvarshemligheter. Nyligen började även FBI jaga henne, och Apple tvingades ge FBI tillgång till hennes Applekonto. Aktivister vill nu därför rädda innehållet på sajten med hjälp av fildelning, innan amerikanska myndigheter slutligen sätter stopp för tjänsten.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här