Innovation

Ai:n identifierar coronavirus med 96 procents säkerhet

E-handelsjätten Alibabas forskningsinstitut har utvecklat en algoritm som analyserar skiktröntgenbilder. Ai:n kan skilja ut lunginflammation orsakad av coronaviruset med 96 procents träffsäkerhet – på 20 sekunder.

Publicerad

Det är Nikkei Asian Review som rapporterar att Damo Academy har lyckats skapa ett ai-drivet diagnostiseringsverktyg som upptäcker coronavirusfall via datortomografi. Enligt forskningsinstitutet, som ägs av den kinesiska e-handelsjätten Alibaba, ger deras algoritm en träffsäkerhet på 96 procent.

För att bygga upp kunskaperna hos den artificiella intelligensen har den fått träna på provdata från mer än 5 000 bekräftade fall av coronaviruset SARS-CoV-2. Forskarna har även matat ai:n med den mest aktuella forskningen och de senaste riktlinjerna kring behandling.

Träffsäkerheten hos ai:n handlar om förmågan att utifrån skiktröntgen skilja mellan lunginflammation orsakad av coronaviruset, som är svårbehandlad, kontra andra typer av lunginflammation. Eftersom insatserna och riskerna ser olika ut så är det viktigt att den hårt pressade vårdapparaten kan fatta snabba beslut – och enligt Alibaba ska deras lösning klara av identifikationen av virustypen på 20 sekunder.

Diagnostiseringsverktyget har redan börjat användas vid det nyöppnade sjukhuset Qiboshan Hospital i Zhengzhou-provinsen. och enligt Alibaba ska lösningen rullas ut vid mer än 100 ytterligare sjukhus i regionerna Guangdong, Hubei och Anhui.