Digitalisering
Ai-roboten stöttar vid psykisk ohälsa

Den amerikanska roboten Tess ger psykologisk hjälp åt patienter. Hon glömmer inget, har aldrig en dålig dag och tar inte betalt per timme.
I Sverige har antalet människor som uppger att de lider av depression, ångest eller andra typer av psykiska besvär stigit de senaste trettio åren. Hand i hand med utvecklingen går en ökad användning av antidepressiv medicin. Samtidigt är det många som inte söker hjälp för sina problem. Höga kostnader och svårigheter att hitta rätt typ av vård kan vara några av orsakerna.
Men tänk om allt som behövdes för att få tillgång till högkvalitativ vård till ett överkomligt pris var en internetuppkoppling?
Hur tekniken kan gynna den globala mentala hälsan var ett huvudtema på konferensen Exponential Medicine, som anordnas i oktober av Singularity University i San Diego. Där diskuterades hur sådant som maskininlärning och ai kan bli viktiga i kampen mot den psykiska ohälsan.
Ett av de nystartade företag som jobbar för att kunna erbjuda kvalitativ psykisk vård till alla, oavsett inkomst eller bostadsort, är X2AI. Företaget kallar sin chatbot Tess för ”psykologisk ai”. Via kanaler som sms, Facebook och olika webbläsare kan användarna få hjälp med psykoterapi, rådgivning och kognitiv beteendeterapi.
Läs mer:
Företagets vd och medgrundare Michiel Rauws menade, när han intervjuades på konferensen, att det finns flera fördelar med att kommunicera med en robot jämfört med en människa. Bland annat hävdade han att det kan ta bort känslan av att bli bedömd och av ett socialt stigma. Ett annat plus är att det inte är några väntetider:
– Det är tillgängligt 24-7 och hur länge du vill, du betalar inte per timme.
Ytterligare en fördel är att roboten inte glömmer någonting. På så sätt kan den se mönster som kan vara svåra för en människa med begränsat minne att överblicka. Den har heller ingen dålig dag, och blir en inte trött efter en lång dags arbete. Och att det är viktigt att patienten och psykologen ”klickar” har utvecklarna tänkt på.
– Tess anpassar sig efter varje person för att se till att det alltid är en match mellan henne och patienten, säger Michiel Rauws.
Det finns tillfällen då det fortfarande är viktigt med en mänsklig kontakt, som när det finns tecken på att en användare är självmordsbenägen. I sådana lägen kopplas företagets riktiga psykologer in, förklarar han.
Iodine är ett annat amerikanskt företag som vill använda teknik för att effektivisera den psykiatriska vården. Deras mål är att hjälpa människor att hitta rätt typ av medicinering snabbare. I dag slutar omkring hälften av patienter med psykiska besvär sin medicinering, av skäl som biverkningar och höga kostnader. Två tredjedelar får aldrig någon ordentlig uppföljning.
Läs mer:
Det bidrar till en ineffektiv och kostsam vård med dåliga resultat, enligt företagets vd och medgrundare Thomas Goetz. Via företagets kostnadsfria app Start kan användarna få dagliga tips, utvärdera sitt mående och sin medicinering, sätta upp mål, samt dela sin utveckling med sin läkare eller terapeut. De kan också jämföra mediciner och ta del av erfarenheter från personer med liknande profil som de själva.
Att omvandla vad som funkar i ett område till en algoritm som kan appliceras på ett annat, och på så sätt nå fler människor, anser Goetz är framtiden.
– Människor måste släppas in i cirkeln, säger han.