Digitalisering

Ai och chattbotar heta på teknikfestivalen

Paulina Modlitba Söderlund på plats i Austin. Foto: Privat
Paulina Modlitba Söderlund på plats i Austin. Foto: Privat

South by South West, SXSW,  är en av årets stora teknikhändelser i USA. Teknik- och kulturfestivalen lockar såväl startups som it-jättar och artister.

Publicerad

En av de som rest till Austin, Texas och årets SXSW är Paulina Modlitba Söderlund, konsult inom digital affärsutveckling och strategi. Ny Teknik når henne på en knastrig mobil. Hon har redan hunnit urskilja en tekniktrend på årets festival:

– Jag vet inte hur många chattbot- och ai-föredrag jag sett. Chattbotar blir aktuella som ett alternativ till appar för företag, ett bra sätt för dem att etablera en relation till sina kunder. Det kanske kan bli en kanal som man med lite sans kan använda för framtida kommunikation och ha en mer personlig kontakt med sina kunder i.

En annan trend som Paulina Modlitba Söderlund märkt av på årets festival är diskussionen om teknikens plats i samhället. Hon berättar om programpunkten ”Ai and the rise of Fascism”, där forskaren Kate Crawford från Microsoft Research tar sig an frågan om hur även en förmodat opartisk ai kan vara partisk - och vilka konsekvenser det får när autonoma system börjar användas i viktiga samhällsfunktioner som sjukvård och brottsbekämpning.

– Vi måste förstå att kvaliteten på datan som kommer in påverkar kvaliteten på vad som kommer ut, säger Paulina Modlitba Söderlund och ger exempel på hur ”bias”, partiskhet kan uppstå, eftersom det är människor som står för vilken data ett program hämtar in.

– Bildigenkänningstjänsten Google Photos hade tränats för lite på bilder av svarta människor och identifierade inte svarta personer som människor på foton.

Hade teamet bakom bildtjänsten haft större mångfald hade det problemet kanske kunnat undvikas.

– Ai kan missbrukas å det grövsta. Där har man inga lösningar, men det finns en insikt om vikten av etiska riktlinjer, säger Paulina Modlitba Söderlund.

För den hugade SXSW-besökaren är hennes tips att försöka gå på arrangemang som är lite utöver det vanliga.

– I dag föreläser till exempel Henry Fords barnbarn om alternativa transportmedel. Det finns föreläsningar här som man inte kan se någon annanstans.

SXSW:s Facebooksida kan du se livestreamad video från festivalen.