Digitalisering

Ai i fokus för nya superprocessorn Snapdragon 845

Läs om detaljerna i nya Snapdragon 845. Foto: TT
Läs om detaljerna i nya Snapdragon 845. Foto: TT

Snabbare ai-beräkningar, längre batteritid – och bättre säkerhet. Med den nya värstingprocessorn Snapdragon 845 tar Qualcomm sats inför nästa mobilår.

Publicerad

Artificiell intelligens blir allt viktigare för våra mobiler. Redan i dag används djup- och maskininlärningsalgoritmer i neurala nätverk i digitala assistenter, bildanalyser och virtuella filter som ger dig kaninöron när du tar foton med Facebook Messenger-appen, till exempel.

Att ai-systemen finns i molnet betyder dessutom att användardata – som dina frågor till Siri – måste skickas till ett datacenter för analys. Konsekvensen: Batteritiden, bandbredden och snabbheten blir lidande.

Under hösten har både Huawei och Apple lanserat nya processorchipp som kan utföra olika typer av maskininlärningsberäkningar direkt på mobilen. Även Google har tagit fram ett chipp som är optimerat för bolagets egna maskininlärningsprogram Tensorflow. Och Microsoft ryktas arbeta med ett dedikerat ai-chipp till nästa generations Hololens-glasögon.

Men den bakgrunden är det inte konstigt att processorjätten Qualcomm fokuserar på just artificiell intelligens och batteritid när den nya värstingprocessorn Snapdragon 845 presenterades i går.

Enligt Qualcomm ska det nya mobilchippet tre gånger snabbare än föregångaren Snapdragon 835 när det gäller ai-beräkningar.

Läs mer: Ai-kriget trappas upp i mobilvärlden (https://www.nyteknik.se/digitalisering/nu-flyttar-ai-in-i-luren-pa-riktigt-6870192#conversion-122831618)

Snapdragon 845 har bland annat inbyggt stöd för TensorFlow Lite, Googles ramverk för maskininlärning för Androidmobiler, och Open Neural Network Exchange frameworks, Facebooks and Microsofts öppna ekosystem som göra det lättare för utvecklare att växla mellan maskininlärningsramverk som exempelvis PyTorch och Caffe2.

Nya kretsar som isp-processorn Spectra 280 - en specialiserad signalprocessor - och grafikprocessorn Adreno 630, ska förbättra både foto- och videohanteringen, bland annat genom att samla in mer färginformation i HDR-foton.

Ombord finns numera även stöd för Slam (simultaneous localization and mapping). Det är en teknik som gör att mobiler bland annat kan använda kameran för att kartlägga ett 3d-dimensionellt rum, och samtidigt hålla koll den egna positionen i det rummet. Slam har stor betydelse för att förbättra användarupplevelsen i appar för virtuell verklighet, vr, och förstärkt verklighet, ar.

Ar-, vr-appar och inspelning av högupplöst video är särskilt enerikrävande för mobilerna, och med hjälp de nya Spectra 280- och Adreno 630-kretsarna ska strömförbrukningen ha minskats med en tredjedel, uppger Qualcomm.

Läs mer: Qualcomm flyttar in AI i mobilen (https://www.nyteknik.se/digitalisering/qualcomm-flyttar-in-ai-i-mobilen-6545135)

Snapdragon 845 har också fått en dedikerad krets på processorn som ska ge ett bättre skydd för personlig information. I den enklaven ska beräkningar som rör biometrisk information – exempelvis fingeravtryck och ansiktsskanning – samt kryptering av data hanteras.

Qualcomm har runt 40 procent av världsmarknaden. Det gör att Snapdragon 845 kan ge en bra bild av vad nästa mobilår kommer att handla om, och vilka funktioner som tillverkarna kommer att fokusera på.

Först ut med Snapdragon 845 blir Xiaomi Mi 7, som lanseras tidigt nästa år.