Digitalisering

800 ska bort från Telia

Telia Sonera ökade vinsten med 13 procent förra året, till 21,3 miljarder kronor. Men besparingarna fortsätter. 800 personer ska bort från enheten fast bredband.

Publicerad

Idag arbetar ungefär 5 000 anställda på enheten fast bredband. Av de 800 personerna som där mister jobbet finns 640 i Sverige och 165 i Finland.  

Enligt Telia Soneras vd lars Nyberg kommer bolaget behöva anställda 200 personer under året med ”ny kompetens”.

Nyheten presenteras idag i samband med bokslutet.

Tillströmningen till 4g-näten är beskedlig. Lars Nyberg uppskattar att han har mellan 5 000 och 10 000 betalande kunder i sina 4G-nät i dag.

Men han är extremt positiv när det gäller den fortsatta ökningen av datatrafiken i näten. Han talar om en åttafaldig ökning inom tre år. Och det är surf- och läsplattor som Ipad och Kindle som väntas driva på utvecklingen.

– Efterfrågan på smarttelefoner ökar dramatiskt. Sju av tio sålda mobiltelefoner i våra svenska butiker var smarttelefoner under 2010. Lägger man därtill en stark efterfrågan på mobilt bredband och lanseringen av läsplattor, förväntar vi oss en åttafaldig tillväxt i datatrafiken i våra nätverk över en treårsperiod, skriver Lars Nyberg i rapporten.