Digitalisering

8 saker som ska lyfta Samsung Galaxy Note 9

Foto: Per Danielson
Foto: Per Danielson

Med Samsung Galaxy Note 9 ska Samsung försöka få köpare av dyra mobiler att återvända till den koreanska jätten.  Här listar vi de åtta viktigaste nyheterna kring Note 9 som presenterades vid lanseringen i Brooklyn under torsdagen.

Publicerad

Världens största mobiltillverkare Samsung samlade under torsdagen världspressen och partners – totalt cirka 3000 personer – på Barclays Center i Brooklyn. Till vardags hemmaplan för NHL-laget New York Islanders och NBA-laget Brooklyn Nets.

Den här dagen var det dock något helt annat i fokus. En stor lanseringskampanj med namnet Samsung Unpacked där den nya mobiltelefonen Samsung Galaxy Note 9 stod i centrum.  Här listar vi de åtta största nyheterna med den nya toppmodellen. Från ett kraftfullare batteri till möjligheten att skippa den bärbara datorn helt.

1. Batteri som klarar användning en hel dag

Samsung har tryckt in ett extra kraftfullt batteri på 4 000 mAh. Det ska ge en batteritid vid användning på cirka 15-16 timmar. Målsättningen är att du ska kunna använda Note en hel dag utan att behöva ladda den.

2. En mer intelligent S Pen

Pekpennan S Pen fick stort uppmärksamhet vid lanseringen. Samsungs egna undersökningar visar att Note-användarna är lojala och tycker om att använda den lilla pennan. Versionen som finns med i Note 9 har stöd för så kallad lågenergi bluetooth vilket gör det möjligt att använda den som en fjärrkontroll om man exempelvis kopplar in telefonen mot en större skärm.

3. Smartare digital assistent

Nyligen berättade Samsung att företaget under kommande år investerar cirka 200 miljarder kronor på forskning och utveckling inom artificiell intelligens, 5G, biokemi och bildskärmar.  Målsättningen är bland annat att företaget ska driva på förflyttningen från smarta telefoner till intelligenta telefoner. Konkret innebär det att telefonerna får mer inbyggd AI och kan sköta mycket mer själv i samtal med sin användare. Vi kan redan se en del av detta i din digitala assistenten Bixby som finns inbyggd i Note 9

4. Möjlighet att lagra en terrabyte

Galaxy Note 9 finns i två versioner. En med intern lagringskapacitet på 128 GB och en med 512 GB. Det finns även möjlighet att peta in ett micro sd-kort på 512 GB i båda modellerna. Totalt kan det alltså ge en lagringskapacitet på 1 TB. Någon som räcker långt för de flesta. Samsung säger att ett av skälen till ökad lagring är att minska användarnas behov av externa molntjänster för lagring och minska bekymmer med att radera appar, bilder och filmer när minnet snabbt blir fullt i andra mobiler.

5. Extra subventionering på upp till 2000 kronor

Samsung är under press. Den nya Notemodellen måste lyckas, annars är risken att detta är den sista versionen av Note, enligt branschexperter. Därför sker ett något oväntat drag på den nordiska marknaden. För att få folk att nappa på att köpa den förhållandevis dyra Note 9 erbjuder Samsung 2000 kronor i rabatt för alla som lämnar in en Note eller Galaxy vid förköp av Note 9 – oavsett hur gammal den är.  Lämnar du in en smart mobil från annan tillverkare får du 1000 kronor i rabatt. Rabatterna ersätter inte normala inbytespriser utan är ett separat tillägg.

6. Samarbetsavtal med Spotify öppnar för gränslös musikupplevelse

Samsung har tecknar ett samarbetsavtal med Spotify som innebär att parterna ska arbeta tillsammans med att utveckla musikupplevelser som inte kräver avbrott när man byter plattformar. Om du startar en låt på din mobil ska du enkelt utan avbrott kunna fortsätta lyssna på låten på annan Samsung-enhet. Spotify ska även vara första val när den intelligenta assistenten Bixby söker efter musik även om användaren aldrig använt Spotify. Omvänt ska Bixby bli en del av Spotifys app.

7. Ensamrätt för Fortnite för Android

På mindre än ett år har onlinespelet Fornite vuxit från 1 miljon spelare (augusti 2017) till 125 miljoner spelare (juni 2018).  Fram till i dag har spelet funnits tillgängligt för Windows, Mac, Xbox One, Playstation 4, Ios och Nintendo Switch. Alltså inte på det största operativsystemet för mobiler och läsplattar – Android. Men nu blir det ändring på det. Samsung har tecknat ett avtal som ger dem ensamrätt till Fortnite till företagets mobiler i en kortare period. Därefter blir det tillgängligt för nedladdning för alla Andriodanvändare.

8. Är det snart dags att skippa den bärbara datorn helt?

Svaret är ja om man ska tro Samsungs experter. Med bättre dockningsalternativ för Samsung Dex kan du enkelt koppla upp telefonen i ”desktopläge” på en större skärm och jobba i stort sett på samma sätt som du skulle med en bärbar dator.

Säljstart för Galaxy Note 9 är satt till 24 augusti. Förbeställning är möjligt från och med i dag. Priset för versionen med 512 GB är satt till 13 490 kronor. För 128 GB är priset 10 890 kronor.

Mobilmarknaden globalt Q2 2018

Samsung 20,9 %

Huawei 15,8

Apple 12,1

Xiaomi 9,3

OPPO 8,6

Övriga 33,2

Källa: IDC